Porošenko: Hitler i Staljin su isti

Adolf Hitler i Josif Staljin su jednako odgovorni za početak Drugog svetskog rata, pošto su želeli da podele Evropu, navodi predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

07:00

Default images

“Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali da zavade i podele Evropu”, istakao je Porošenko na ceremoniji polaganja venaca na groblju Bikivnija, nedaleko od Kijeva, u prisustvu predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

Govor Porošenka je stigao istog dana kada i odluka Vrhovne rade da usvoji zakon po kom izjednačava komunizam i nacizam i osuđuje sve aktivnosti sledbenika ovih režima u Ukrajini.

“Vreme je da se ratosiljamo sovjetskih klišea...”, rekao je lider ukrajinskog Instituta za nacionalno sećanje Vladimir Vjatrovič u parlamentu.

Na ovakav razvoj događaja u Ukrajini reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je samo istakao da mu je žao što se zvanični Kijev tako ponaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: