"UKR vojnike po kratkom postupku"

Organizacija Amnesti internešenel tvrdi da ima nove dokaze da su proruski borci u Istočnoj Ukrajini ubijali zarobljene ukrajinske vojnike "po kratkom postupku".

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

00:34

Default images

Amnesti internešenel apeluje za hitnu nepristrasnu istragu o takvim slučajevima.

Posebno se ističe primer ukrajinskog vojnika Igora Branovickog, zarobljenog tokom borbi za donjecki aerodrom, za koga očevici tvrde da je mučen dok je bio zarobljen i da ga je hicem iz blizine usmrtio jedan od komandanata proruskih snaga, prenosi AFP.

Amnesti navodi i postojanje video snimaka bar još tri ukrajinska vojnika sa tragovima rana iz vatrenog oružja na glavi i gornjim delove tela, koje ukazuju na ubistva po kratkom postupku.

Oni su zarobljeni između 12. i 18. februara u Debaljcevu, gde su ukrajinske snage bile opkoljene.

Amnesti citira i telefonski intervju za ukrajinski list na engleskom Kijev post, koji je dao istaknuti komandat proruskih snaga poznat pod nadimkom "Motorola", koji se hvalio kako je "upucao" petnaestoricu zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Amnesti napominje kako ima sve više svedočanstava o zloupotrebi zarobljenika i na drugoj, ukrajinskoj strani.

Zamenik direktora Amnestija za Evropu i Centralnu Aziju Denis Krivošejev ističe da postoji potreba nezavisne istrage svih optužbi te vrste i zloupotreba na koje se odnose.

Proruske snage odbacuju "glasine" da su ratni zarobljenici ubijani u Donjeckoj Narodnoj Republici.

"To se nije dešavalo", ističe portparolka proruskih snaga Darija Morozova, dodajući oni "više nemaju ukrajinskih zarobljenika".

Ove nedelje se navršava godinu dana otkad je otpočeo oružani sukob na istoku Ukrajine u kojem je život izgubilo više od 6.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: