Hapšenja zbog lične karte A. Vučića

Šesnaest osoba uhapšeno je u više gradova Srbije zbog finansijskog kriminala i krađe identiteta više osoba, među kojima je i brat premijera Srbije Andrej Vučić.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2015.

11:15

Default images
StarSport

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su oni uhapšeni u nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala i da su među uhapšenima osobe iz Novog Sada, Jagodine, Beograda i jedna osoba s dvojnim državljanstvom iz Budve, dok se za dve osobe intenzivno traga.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Beogradu izjavio da su uhapšeni radili zajedno i da se sumnjiče za zloupotrebu položaja službenog lica i pranje novca, čime su oštetili budžet Srbije, ali i naneli štetu građanima čiji su identitet zloupotrebili, a među njima je i Andrej Vučić.

"Oni su na osnovu falsifikovanih obrazaca ličnih karata u koje su unosili podatke lica čiji su identitet ukrali osnivali u Agenciji za privredne registre sedam fantomskih preduzeća", kazao je Stefanović.

On je kazao da je reč o preduzećima koja počinju na slovo "a" i da je među njima i preduzeće "Asomakum" (Asomacum) i dodao da je rođeni brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, Andrej Vučić, jedna od osoba čija je lična karta falsifikovana.

"Fantomske firme" su i Amur projekt DOO, Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amurgas.

Kako je rekao Stefanović, uhapšena je i bivša radnica Poreske uprave Snežana J. zadužena za kontrolu tih sedam preduzeća, kao i D. J. (53) i A.J. (50) koji su "faktički obavljali poslove firme Asomakum". Kako se saznaje, među uhapšenima su i pojedini privrednici.

"Za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili dva privredna društva - Ares DOO i Arnita Komerc. "Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300.000 evra. Nakon toga, koristeći druga preduzeća, konvertovali su taj novac u devizna sredstva i iskoristili ga za plaćanje fitkivnih obaveza prema licima sa teritorije Kine, u ukupnom iznosu 42.745,262 dinara ili, po tadašnjem kursu, oko 500.000 evra", rekao je Stefanović.

Inače, bivša radnica Poreske uprave S. J. hapšena je 2011. godine zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i prisvojila 30 miliona dinara u slučaju u kom se spominju neke od gorenavedenih firmi.

Kako je tada saopštio MUP, ona je od jula 2009. do kraja 2010. u dogovoru sa vlasnicima tzv. "fantomskih firmi" među kojima su i Amur projekt, Atraban, Atavar invest, Asomakum i Amurgas izbegla da oduzme PIB-ove i izvrši blokade računa.

Stefanović je krajem novembra prošle godine rekao da je policija “nepobitno utvrdila” da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića kojom je osnovano preduzeće Asomakum.

Pitanje poslovanja fantomskog preduzeća Asomakum pokrenuo je poslanik Nove stranke Zoran Živković, posle čega je premijer Aleksandar Vučić kazao da je njegovom bratu ukraden identitet.

Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić, a 2011. račun ove firme blokiran je zbog duga od 20 miliona dinara.

U oktobru prošle godine Poreska uprava je saopštila da su pre nekoliko godina određena lica, koristeći lažnu ličnu kartu, otvorila "fantomsku firmu" na ime Andreja Vučića i da je još 2010. utvrđeno da brat aktuelnog premijera sa tim nema nikakve veze.

Sektor Poreske policije je u vezi sa tom firmom i tim slučajem, u decembru 2010. pozvao Andreja Vučića, koji je tada kao građanin dao izjavu da sa tom firmom nije povezan.

Istragom i proverom poslovanja firme, utvrđeno je da je da je ta firma osnovana lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića, ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat - fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Kako je objasnio tadašnji direktor Poreske uprave Marko Marinković, reč je o falsifikatu na starom obrascu lične karte i da je u pitanju fantomsko preduzeće koje je ciljano osnovano radi zloupotrebe u privrednom poslovanju.

Firma je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a služila je kao "protočni bojler" za druge firme, odakle je izvlačen novac za nelegalnu privrednu aktivnost.

Poreska policija je nekoliko meseci kasnije, u februaru 2011, sačinila službenu belešku da se ta firma "zbog falsifikata ne može dovesti u vezu sa Andrejem Vučićem, jer je osnovana posredstvom lažne lične karte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: