Zaharčenko: Možda se rat nastavi

Lider samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko optužio je Kijev da potpuno ignoriše uslove mirovnog sporazuma i upozorio da bi borbe mogle biti nastavljene.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

13:41

Default images
foto: Beta/AP

On je u intervjuu za AFP kazao da bi pobunjenički region mogao da povrati kontrolu nad nekoliko gradova, koju je izgubila u ofanzivi koju je prošle godine vodila regularna armija, pre svega ključne gradove Marijupolj i Slavjansk.

"Problem je što moramo povratiti teritorije koje su privremeno okupirane, poželjno bi bilo mirnim putem", rekao je Zaharčenko.

On je izrazio uverenje da sporazum iz Minska obezbeđuje njihov automatski povratak u Republiku Donjeck.

"Osnovno neslaganje sa Kijevom je u činjenici da je neophodna ustavna reforma u Ukrajini, koja će dovesti do povratka privremeno okupiranih teritorija", kazao je Zaharčenko.

"Posle toga bi imali autonomiju i veze sa Ukrajinom, kakve nam odgovaraju. Shvatam da Kijev ima interpretaciju tih sporazuma sasvim različitu od naših."

Što se tiče odredbe Sporazuma iz Minska prema kojoj će Ukrajina uspostaviti kontrolu celokupne svoje granice sa Rusijom, "u celoj zoni sukoba", Zaharčenko je izrazio drugačije tumačenje.

"Zašto bi Ukrajina kontrolisala granicu, to će raditi naši graničari u skladu sa sporazumom", kazao je Zakaračenko.

Pobunjenici trenutno drže deo granice u dužini od 400 kilometara.

Zaharčenko je kategorički demantovao da je Rusija obezbeđivala ljudstvo i opremu za pobunjenike, kako tvrde ukrajinske i zapadne vlasti.

Bilo je ruskih dobrovoljaca, uključujući bivše vojnike, kao i one koji su napustili vojsku kako bi došli da se bore u Ukrajini, rekao je on.

Zaharčenko je rekao da je SSSR bio velika zemlja i da je napravio ogromnu grešku kad je dozvolio da ga CIA i druge obaveštajne službe unište, dodajući da danas ima mnogo proruski orijentisanih ljudi na istoku Evrope, koji žale za sovjetskom erom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: