Tači: Ideja o v. Albaniji iz Srbije

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači poručio je iz Zagreba, gde je boravio u jednodnevnoj poseti, da je ideja velike Albanije smišljena u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.04.2015.

14:20

Default images
Foto: Beta, AP

"Ideju velike Albanije nisu smislili Albanci, nego neprijatelji Albanaca", rekao je Tači za agenciju Hina.

On je dodao da je priključenje Evropskoj uniji "volja i želja građana i političkog vođstva Kosova i Albanije, svih Albanaca".

Tači je rekao da se sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sprovodi, te da je potrebno da se lokalni Srbi integrišu u kosovsku policiju, sudstvo i pravosuđe, uz poruku da je "srpski san o otcepljenju dela Kosova zauvek završen".

"Neće biti ni autonomije tog dela Kosova, ni `Republike Srpske` ni podele Kosova. Nastojanje Srbije da podeli Kosovo je bilo jako opasno, jer svaka zemlja regije ima po jednu Mitrovicu, poput nas", istakao je Tači uz napomenu hrvatske agencije da je reč o gradu koji je "simbol etničkih podela na Kosovu".

Siguran je, kaže, da će Beograd pre ili kasnije priznati nezavisnost južne srpske pokrajine, bilo "korak po korak" tokom pristupanja Srbije EU, ili kroz "istovremeno priključenje Kosova i Srbije Uniji".

"Postane li Srbija članica pre Kosova, biće to velika greška s istorijskim i strateškim posledicama za celi region", kaže Tači, koji strahuje da bi "Srbija kao članica EU mogla imati negativan stav prema Kosovu".

On smatra da "najveću pomoć koju EU može dati Kosovu i Srbiji je da ceo region uđe u EU istovremeno, kao grupa".

Podsećamo, Tači je ovu izjavu dao dan nakon što su Beograd i Brisel osudili izjavu albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: