"EU jasno reagovala na izjave Rame"

Zvaničnici Evropske komisije smatraju da je reagovanje EU na izjave Edija Rame bilo veoma jasno i nedvosmisleno.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.04.2015.

14:07

Default images

To je stav koji su oni izneli na molbu agencije Beta da se osvrnu na procenu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je reagovanje EU bilo mlako.

Evropska komisija naglasila je da su svi na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju i Kosovo, prihvatili obaveze dobrosusedstva, saradnje i pomirenja na putu ka EU, tako da su "u tom okviru posebno neprihvatljiva sva provokativna saopštenja".

To je izjavila portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič na pitanje novinara kako Komisija gleda na izjave albanskog premijera Edija Rame da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

Maja Kocijančič je ponovila da zapadnobalkanske zemlje "napreduju svaka svojim ritmom uz poštovanje načela i standarda EU".

Na pitanje da li dijalog Beograda i Prištine, koji je već u zastoju, može biti ugrožen time što je Ramine izjave podržao i šef diplomatije u Prištini Hašim Tači, sagovornici u Evropskoj komisiji su rekli da "Tači nije podržao Ramine izjave" i naglasili da Komisija smatra da dijalog Beograda i Prištine nije u zastoju i da se nastavlja radom stručnjaka.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, nova runda dijaloga bi mogla da se održi na margini susreta premijera šest država Zapadnog Balkana 21. aprila u Briselu, što je nastavak nedavnog takvog susreta u Prištini, gde je ključna pažnja posvećena izgradnji infrastrukture u regionu uz obećanu podršku EU od milijardu evra.

Najpre se mora prvenstveno sprovesti ono što je u dijalogu već dogovoreno, a, kako je rečeno, svakako će na red doći i pitanje Zajednice srpskih opština.

Na opasku da je Tači izjavio da Ramine reči "odražavaju realnost koja se može ostvariti u budućnosti i proizići iz izolacije Kosova od strane EU", zvaničnici u Briselu su rekli da je jasno odbačena Ramina izjava i da nema nikakve sumnje povodom stava EU.

Na molbu da kažu kako gledaju na komentare srpskih najviših zvaničnika da Ramini u više navrata iskazani stavovi znače zalaganje za stvaranje velike Albanije i predstavljaju izazov miru i stabilnosti u regionu, odgovor je glasio da zapadnobalkanske zemlje mogu napredovati ka EU isključivo ako sprovode načela pomirenja i saradnje.

Evropski diplomatski izvori su Beti takođe preneli da je EU već ranije odbacila zamisli albanskih političara o stvaranju tzv. "velike Albanije", uz opasku da Rama možda želi da igra vodeću ulogu među svim Albancima na Balkanu, ali i da ima komentara da on takvim zalaganjem cilja da prikupi i glasove desnice uoči predstojećih lokalnih izbora u Albaniji.

Očekuje se da evropski komesar Johanes Han i visoka predstavnica Federika Mogerini, koja je krajem marta bila u Beogradu i Prištini, usvoje i Evropskoj komisiji i Savetu ministara EU podnesu izveštaj o napretku dijaloga.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, kako je rečeno, smatra se da dijalog nije u zastoju i zato što je u poslednje vreme došlo do napretka sklapanjem sporazuma o pravosuđu i prestankom postojanja struktura civilne zaštite na severu Kosova.

Dijalog se nastavlja, a tek treba da se usvoji statut Zajednice srpskih opština, o čemu je postignut dogovor u Briselskom sporazumu Beograda i Prištine.

Sprovodi se više tehnička "dorada" dogovora o međunarodnom pozivnom broju, energiji, osiguranju vozila, iako albanska strana tu zateže i nastoji da se postavi kao "država" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: