Cipras: Poseta Moskvi - nova etapa

Premijer Grčke Aleksis Cipras ocenio je da će njegova poseta Moskvi omogućiti da se posle svojevrsne "sibirske zime" u odnosima dve države postavi nova osnova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.04.2015.

10:40

Default images
Foto: Beta/AP

Cipras će sutra u Moskvi razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom, ruskim patrijarhom Kirilom, a održaće i predavanje na Moskovskom univerzitetu.

"Poseta je prilika da se odnosi stvarno 'restartuju', da im se da novi podsticaj. Odnosi između Grčke i Rusije imaju duboke korene u istoriji, a iskovani su kroz zajedničku borbu naših naroda", rekao je Cipras u intervjuu za Tass.

Prema njegovim rečima, prethodnih godina odnosi između dve zemlje su bili zamrznuti.

"Ne znam da li to liči na sibirsku zimu, ali ipak to je bila zima u odnosima i sada nastupa proleće. Dužni smo da to podržimo u cilju realnog razvoja naših odnosa", dodao je on.

Kako je ocenio, dve zemlje se nalaze u geopoličkoj situaciju posebne napetosti, imaju zajedničke izazove i treba videti kako se sa njima nositi.

Treba videti kako saradnja Grčke i Rusije može da bude konstruktivna jer Grčka, kao država-članica EU, može da bude most koji će povezivati Zapad i Rusiju, dodao je on.

Cipras je istakao i da se Grčka ne slaže sa sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji i smatra da je to "put koji ne vodi nigde".

"Vi znate da su našim odnosima prethodnih godina udarac zadale bivše vlasti u mojoj zemlji, koje nisu učinile ono što su mogle, kako bi izbegle ovu besmislenu politiku sankcija, usred ukrajinske krize", naveo je grčki premijer.

Rezultat toga je zabrana i na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Grčke u Rusiju, što je ozbiljno pogodilo našu ekonomiju, kazao je Cipras.

Cipras smatra i da se pobeda nad fašizmom mora slaviti da bi se očuvalo sećanje na heroje i izvukle pouke za današnje vreme.

Cipras je rekao da je 70-godišnjica pobede nad fašizmom važan datum kako za Rusiju, tako i za Grčku.

"To je naša borba protiv totalitarizma, ideologije mržnje, rasizma i nacionalizma", rekao je Cipras, ističući da su te pretnje i danas aktulne.

"Sada je potrebno formirati zajednički front protiv uspona fašizma. U Grčkoj koja se među prvima borila protiv nacizma, na žalost, poslednjih godina, na talasu krize, ojačale su rasističke snage i jedna ultradesničarska stranka ušla je u grčki parlament i ima ne baš malo mandata", ukazao je Cipras.

Grčki premijer je podsetio da je odmah pošto je pred predsednikom Grčke položio zakletvu otišao na mesto gde su nemački fašisti 1944. godine streljali 200 grčkih komunista.

"To je bila zakletva pred bezimenim grčkim borcima koji su dali život da bismo mi danas bili slobodni. Zakletva u ime suvereniteta i slobode grčkog naroda", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: