Bez reagovanja EU na Raminu izjavu

Evropska komisija do večeras nije reagovala, iako je agencija Beta zatražila komentar izjave albanskog premijera o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

22:25

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

Podsećamo, premijer Albanije Edi Rama je upozorio Evropsku uniju da će Albanija i Kosovo "biti prinuđene da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

Srpski premijer Aleksandar Vučić u reagovanju na Raminu izjavu poručio je da se "Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti" i zatražio od albanskih vođa "da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Rama je krajem marta, prilikom potpisivanja međuvladinih sporazuma Albanije i Kosova u Tirani, već izjavio da je to put za "nacionalno ujedinjenje preko Evropske unije".

Agenciji Beta su zvaničnici u Evropskoj komisiji preneli da je evropski komesar Johanes Han, koji je dan kasnije došao u Tiranu, od Rame zatražio "razjašnjenje o okolnostima davanja takve izjave".

Rama je tad, kako su naveli izvori u Briselu, "pružio uveravanja komesaru Hanu da je jedino imao na umu tesnu saradnju Albanije i Kosova u sklopu zajedničkog cilja da se približe Evropskoj uniji".

Albanski premijer Rama je danas, u intervjuu datom zajedno sa ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televizij Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a izneo je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, o čemu je govorio Rama, na klasičan način, nikada neće ujediniti", naglasivši da albanske vođe "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir i naglasio da to predstavlja pretnju koja spada u nadležnosti EU i UN i da zbog toga Srbija očekuje da se ključne međunarodne organizacije oglase i iznesu sud o takvim izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

18 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: