Posada o Tesli obaveštena posle 1h

Posada vojnog helikoptera nije se sporazumela sa civilnom kontrolom letenja, navodi se u prilozima Komisije za osnovno ispitivanje udesa.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

11:10

Default images

Kako se navodi u prilozima, u poslednja dva minuta leta došlo je do grešaka i nesporazuma koji su bili ključni za krajnji ishod leta.

"Posada javlja visinu od 140m, misleći na visinu iznad piste na šta kontrolor letenja ne reaguje, jer očekuje da pilot govori o nadmorskoj visini, što je standardna procedura za civilne vazduhoplove", navodi se u prilogu.

Kako se dodaje, s obzirom na to da ne zna da pilot govori o stvarnoj visini, kontrola letenja ga ne u pozorava da sa te visine ne može da vidi pistu zbog niže baze oblaka. "Kontrolor i posada nemaju isti način razmišljanja i nisu naviknuti na zajednički rad", navodi se.

Takođe, dodaje se da je kontrolor preporučio helikopteru da "zalebdi" iznad piste, što je za ovaj tip helikoptera bez spoljne vidiljivosti nemoguće.

Razlika između visine u odnosu na tlo i nadmorske visine je kod aerodroma "Nikola Tesla" 98 metara.

Pročitajte još: Šta piše u transkriptima

Problem se vidi i u komunikaciji oko organizacije prihvata i krajnjeg odredišta misije.

Odluka o tome da se sleti na aerodrom "Nikola Tesla" nakon procene meteo uslova na VMA doneta je još oko 20.30h, kada je uređeno da se napravi prostor za dva sanitetska vozila i vozilo ministra zdravlja. Helikopter je tada bio na putu za Rašku.

Međutim, posada je promeni destinacije obaveštena više od sat vremena kasnije.

"Promena destniacije u letu je nepovoljno uticala na izvršene zadatka jer je taj aerodrom za posadu nedovoljno poznat i skraćeno im je vreme za pripremu", navodi se na 33. strani priloga drugog izveštaja.

U transkriptima se vidi da pilot Omer Mehić sve do 21.37h govori o sletanju na VMA i da je tek tada dobio informaciju o promeni destinacije i zatražio podatke za sletanje na aerodrom.

Dodaje se i da se meteorološka situacija tokom leta pogoršava, a da posada ne dobija dovoljno informacija o tome.

"Postoji znatno pogoršanje meteo situacije između prvog i drugog prilaza, ali posada o tome ne dobija informaciju", piše u izveštaju.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kada je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: