"Ne skretati pažnju na Ramu"

Izjava albanskog premijera Edija Rame da će se Albanija i Kosovo ujediniti "na klasičan način" ili u okviru EU, namenjena je pre svega unutrašnjoj javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 07.04.2015.

19:36

Default images
foto: Tanjug

To je ocenio analitičar Dušan Janjić i dodao da takav stav albanskog premijera može samo da ojača poziciju Srbije u dijalogu sa Prištinom.

"Srpsko rukovodstvo bi trebalo da se pozabavi situacijom u Srbiji, da jača svoju poziciju i nema razloga da se skreće pažnja na Ramu i da mu se podiže popularnost. Ovo objektivno samo jača našu poziciju pred drugi okvirni sporazum", rekao je Janjić.

On je ujedinjenje Albanije i Kosova nazvao nemogućom misijom i istakao da ta izjava ne može da utiče na stabilnost u regionu već samo na stabilnost rejtinga Edija Rame.

"Lično bih takav stav ignorisao i sačekao neko vreme da vidim da li će Edi Rama uspešno plivati i prepustio bih to biračima u Albaniji", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Rama ponavlja mantru da će svi Albanci biti zajedno u velikoj Evropskoj uniji i to se može smatrati pokušajem da se smanji pritisak od strane zagovornika Velike Albanije.

"Reći svi ćemo biti zajedno, to je kao kad bih ja rekao da će Srbija i Republika Srpska biti zajedno u Evropskoj uniji ili Srbija i Crna Gora će biti ujedinjene u Evropskoj uniji", istakao je Janjić.

Kada je reč o Raminoj izjavi da je "sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova", Janjić je kazao da je to pokušaj albanskog premijera da zadrži i desničarske glasače.

"Reći da će vizna liberalizacija biti ubrzana tako što će Albanija prisajediniti Kosovo je opasan politički stav. Igrati na velikonacionalističku euforiju je loše, jer će jednog dana veliki nacionalisti tražiti ispunjenje toga", naveo je Janjić.

Kako je rekao, viznu liberalizaciju ne određuje Tirana, već Brisel i Kosovo.

"Možda Edi Rama misli da će to moći da ubrza, ali njegova izjava je pre svega namenjena unutrašnjoj javnosti i to je ozbiljno Ramino igranje sa vatrom", zaključio je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: