Cipras bi savez s Moskvom?

Poseta grčkog premijera Ciprasa Rusiji najavljena za sredu i četvrtak vodi pomisli o formiranju novog savezništva čiji su realni izgledi ograničeni, piše AFP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

20:52

Default images
foto: Beta/AP

Atina je odlučila šta će: s jedne strane grčka kriza se mora "rešiti u okviru evropske porodice", a s druge su "odnosi sa zemljama izvan EU", što je "potpuno druga stvar", sumirao je ministar finansija Janis Varufakis u intervjuu objavljenom u ponedeljak u grčkom finansijskom dnevniku "Naftemboriki".

Po rečima grčkog ministra, nema sumnje da Grčka finansijsku pomoć traži samo od svojih evropskih partnera, ali ona, kao i ostali, neguje bilateralne odnose i s trećim zemljama.

Ministar ne kaže da su, konstatuje AFP, dvodnevne posete evropskih zvaničnika Moskvi retke zbog ukrajinske krize koja je teško pogodila odnose EU i Rusije. Ipak, Aleksis Cipras će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevom radi razgovora o "privrednoj i trgovinskoj saradnji, o investicijama, energetici, turizmu i kulturi", najavio je njegov kabinet.

Ministar inostranih poslova Nikos Kocijas je tamo već bio, u februaru, manje od tri nedelje nakon pobede stranke radikalne levice Sirize na izborima 25. januara, a premijera će Kremlj ponovo ugostiti u maju, kao jednog od svega nekoliko lidera iz EU na proslavi 70. godišnjice savezničke pobede u Drugom svetskom ratu.

Mada su se sve vlade Grčke dobro odnosile prema Rusiji, teško da se sada radi o običnim diplomatskim odnosima, smatra AFP.

Upozorenja su stigla brzo. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc na pitanje nemačkog lista "Hanoferiše algemaajne cajtung" zatražio je prošlog vikenda da Cipras "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.

I to baš u vreme kada grčka vlada marljivo pregovara s poveriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), radi isplate poslednje tranše kreditne pomoći, vitalne za finansijski opstanak grčke države.

U intervjuu za "Rajniše post", nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel je umanjio značaj opasnosti po geopolitičku sigurnost: "Ne mogu da zamislim da je iko u Atini spreman da okrene leđa Evropi i da se baci u zagrljaj Rusije", rekao je on.

S tim mišljenjem nije saglasan Konstandinos Filis, direktor istraživanja u Institutu za međunarodne odnose u Atini, po kome se "Ciprasova vlada upustila u širenje sumnje u svoje namere među Evropljanima kojima time poručuje da nikada ništa nije sigurno".

Ali, po njegovim rečima, radi se o "taktici", a ne o diplomatskom preokretu. "Grčkoj je potrebna EU, a Rusiji treba Grčka u EU i u NATO da bi stekla podršku dok je pod kritikom i pod ekonomskim sankcijama", dodao je on.

Grčka je jedna od evropskih zemalja koje se protive sankcijama protiv Moskve. Aleksis Cipras je u intervjuu prošle nedelje ruskoj agenciji TAS ponovio da sankcije "ničemu ne vode".

Više nego kao "alternativu" za svoje evropsko sidrište, Grčka vidi Rusiju kao "dodatnu kartu" za svoju diplomatsku igru "u kojoj se može pokazati kao zemlja s mnogo saveznika", rekao je Filis.

Atina u tom smislu ide po svim diplomatskim azimutima: po Evropi, po SAD - gde je od nedelje ministar Janis Varufakis, kao i po Kini.

Pored igre savezništava, tokom posete Moskvi razmatraće se vrlo konkretne teme: cena gasa, perspektiva produžavanja kroz Grčku planiranog gasovoda između Rusije i Turske "Turski tok", ruski embargo na grčke poljoprivredne proizvode, ruske investicije u Grčkoj, posebno u traganje za naftom i u državnu grčku železničku kompaniju TRAINOSE.

"Cipras se obraća i svom biračkom telu", dodao je Tanos Veremis, potpredsednik Grčke fondacije za međunarodna istraživanja - ELIAMEP: "Radi se o tome da pokaže da se njegova vlada kreće, da nastoji da nešto postigne", zaključuje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: