Kina preuzela primat u podmornicama

Kineski brodograditelji završili su tri napredne nuklearne podmornice koje mogu da koriste vertikalno lansirane protivbrodske rakete, navode kineski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

14:03

Default images
Ilustracija: Thinkstock

Satelitske slike koje je prošle nedelje emitovala Centralna televizija Kine pokazuju tri podmornice u neodređenoj luci, ističe „Kina dejli“.

Kako se navodi, reč je o podmornicama tip-093G, upravo završenim i spremnim da budu isporučene mornarici Narodnooslobodilačke armije Kine.

Tip-093G je unapređena verzija podmornice tip-093, druge generacije kineskih nuklearnih podmornica.

Ukoliko se uporedi sa relativno kratkim, a uobičajenim, podmoricama od 110 metara, tip 093G ima duži trup kako bi bilo mesta za vertikalni sistem lansiranja, navodi se u izveštaju.

Takav sistem lansiranja dizajniran je za rakete YJ-18 koje navodno mogu da nose bojeve glave teške 300 kilograma u opsegu od 200 kilometara, a ima i mogućnost manevra brzine do tri maha pre nego što udari u metu.

Osim toga, tri nove kineske podmornice imaju poboljšanu brzinu, mobilnost i prave manje buke, ako se porede sa regularnim verzijama podmornica.

Ranije tokom februara viceadmiral Sjedinjenih Država Džozef Muloj je naveo da je Kina prevazišla SAD po ukupnom broju podmornica.

„Možda nisu istog kvaliteta, ali broj njihovih podmornica raste neverovatnom brzinom. Oni sada imaju više dizel i nuklearnih podmornica za napad nego mi“, naveo je Muloj.

Prema njegovim rečima, Kina pravi odlične podmornice, koje šalje na duge misije u regione daleko od Kine.

Ta njegova procena podstakla je strahove u Sjedinjenim Državama da bi Kina podmornicama koje se nalaze u Pacifiku bila sposobna da napadne američku teritoriju.

Međutim, ti strahovi su, kako se navodi, prenaglašeni.

Nuklearne rakete JL-2 prema nekim procenama imaju dovoljno snage da stignu samo do Aljaske, Havaja ili da baza vojske SAD u Guamu.

Osim toga, razvoj kineske mornarice bio je deo godišnjeg izveštaja o odnosima Kine i Sjedinjenih Država u decembru prošle godine u kojem se, između ostalog, komentariše saradnja ruske i kineske vojske i njihov sporazum o zajedničkoj izgradnji novih podmornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: