Zeman bojkotuje ambasadora SAD

Predsednika Češke Miloša Zemana naljutio je američki ambasador u Pragu Endrju Šapiro jer ga je kritikovao zato što putuje 9. maja u Moskvu na vojnu paradu.

Izvor: Beta

Nedelja, 05.04.2015.

14:36

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

"Plašim se da su ambasadoru Šapiru posle te izjave zatvorena vrata (predsedničkog zamka) Hradčana", rekao je Zeman u intervjuu koji je objavio češki onlajn dnevnik "Parlamentnji listi".

Američki ambasador kritikovao je nedavno u izjavi Češkoj televiziji Zemana jer je za razliku od većina lidera EU prihvatio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da u Moskvi na Dan pobede 9. maja proslavi 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata.

"Ne mogu da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu savetuje američkom predsedniku kuda da putuje. Nikakvom ambasadoru a dozovoliti da mi se meša u planove mojih inostranih putovanja", poručio je Zeman Šapirou.

Poziv da prisustvuju obeležavanju Dana pobede su zbog sukoba u Ukrajini odbili šefovi susednih država, među kojima predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i slovački predsednik Andrej Kiska.

Zeman na sve kritike svog učešća na vojnoj paradi odgovara da na proslavu u Moskvu ide da ne bi uvredio sećanje na 150.000 vojnika sovjetske Crvene armije koji su poginuli oslobodajući Čehoslovačku krajem Drugog svetskog rata.

"Ja ne idem tamo zbog vojne parade, idem da odam poštu za 150.000 poginulih vojnika. Kao izraz zahvalnosti za to što u ovoj zemlji ne moramo da govorimo nemački kao poslušni kolaboranti, što ne moramo da pozdravljamo Hajl Hitler, Hajl Himler, Hajl Gering...", rekao je češki predsednik krajem marta u redovnom intervjuu za privatni radio Frekvence 1.

Češki predsednik podsetio je tada da je cena pobede nad Hitlerovom Nemačkom bila 20 miliona ljudi, tako da mu u Moskvi neće smetati poneki tenk na Crvenom trgu.

Za Parlamentnji listi Zeman je danas odbio da komentariše to što nova koncepcija češke spoljne politike Rusiju označava za "bitan destabilizator bezbednosne arhitekture Evrope".

"Želeo bih pre svega da dodam da je u toj koncepciji takođe rečenica da sa Rusijom treba održavati i razvijati odnose, ne samo na trgovinskoj osnovi već i strateško partnerstvo, upravo u borbi protiv međunarodnog terorizma. Tu ideju je, inače, izneo i predsednik Obama", rekao je Zeman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: