Da li je strah Obrenovčana opravdan

Stanovnici Obrenovca strahuju od najave obilnih padavina, a iz opštine poručuju da je grad bezbedan i da nema razloga za paniku.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2015.

19:51

Default images

U gradu koji je u prošlogodišnjim poplavama najgore prošao, završena je izgradnja i poslednjeg odbrambenog nasipa.

Da li su meteo i hidro alarm zelene ili crvene boje, Obrenovčanima je svejedno jer oni znaju da je baš svaka kap kiše opasna po i te kako natopljeno zemljište u njihovom gradu. Prošle godine u Velikom polju ništa nije ostalo suvo, i iako vide da se ispred njihovih kuća prave nasipi, građani kažu da žive u strahu.

"Strah je veći neko prethodne godine, ljudi povlače stoku. Sigurnosti nema. Mnogo je teško", govore Obrenovčani.

Ovoga puta je nasip u Velikom polju viši i izgrađen je od gline. On predstavlja glavnu branu za Kolubaru i sa završetkom tih radova zaštićena je i poslednja kritična tačka na teritoriji Obrenovca tvrde u opštini.

"Nemamo nijednu kritičnu tačku, nema opasnosti ni od Save ni od Tamnave“, ističe predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i dodaje da je Obrenovac apsolutno bezbedan grad, bez prostora za brigu ili paniku.

Pošto se podzemne vode širom Obrenovca gotovo spajaju sa površinskim u poslednjih mesec i po dana čišćena je mreža kanala tako da sada kažu nadležni grad može da primi najavljenu količinu padavina. I sistem kanalizacije koji je pod 24 časovnim nadzorom, radi bez problema.

Zbog najavljenih padavina koje bi trebalo da se pojačaju, u punoj pripravnosti je Sektor za vanredne situacije. Najviše padavina očekuje se u slivu južne Morave. Specijalističke ekipe nalaze se u predelu od Valjeva i Niša do Zaječara, a spremni su u zavisnosti od potrebe da u najkraćem roku stignu do ugroženih područja.

Na oprezu su i Srbijavode. Kažu da nema nesta za paniku ali upozoravaju da dodatni problem predstavlja i što se nivo podzemnih voda poslednjih godina konstatno povećava pa se poplavni talas brzo formira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: