BG: Protest protiv vakcinacije dece

Oko 200 ljudi sa decom okupilo se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i zahtevalo da vakcinacija dece ne bude obavezna.

Izvor: Beta

Nedelja, 05.04.2015.

13:44

Default images
Foto: Tanjug

Okupljeni na Trgu Nikole Pašića nosili su transparente "Danas obavezna vakcinacija, sutra obavezno čipovanje", "Moja deca, moja odgovornost, moja odluka", "Hiljade godina bez vakcine dalo je manje bolesti nego 50 sa njima", "Majka rađa, majka odlučuje" i druge.

Predstavnica Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju Dragana Baša kazala je novinarima na skupu da se okupljeni protive vakcinaciji kao prinudi i traže da ona postane slobodan izbor.

Inicijativa traži da se rad na izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obustavi i da u skupštinsku proceduru ne uđu predlozi kakvi su obavezna vakcinacija dece i pooštravanje sankcija za roditelje koji je odbiju.

Inicijativa traži i da se donese novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi dozvoljavao slobodan izbor kada je u pitanju vakcina po ugledu na 18 zemalja Evrope.

"Smatramo da je vakcinacija potpuno poželjna za ljude koi su dobili informacije i o pozitivnim i negativnim stranama i doneli takvu odluku. Za nas čija su deca imala probleme nakon vakcinacije, mislimo da je legitimno da ne vakcinišemo svoju decu", navela je Baša.

Upitana odakle roditeljima informacije o štetnosti nekih vakcina, Baša je kazala da proizvođači sami navode neželjena dejstva, ali da se informacije nalaze na sajtovima priznatih svetskih zdravstvenih organizacija.

"Mi smo za to da vakcinacija bude dobrovoljna - svakom po svojoj volji i izboru. Tražimo da se donese novi zakon po uzoru na 18 zemalja EU, gde je vakcinacija stvar dobrovoljnosti", kazala je ona novinarima.

Najavljene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koja predvidja obaveznu vakcinaciju, Baša je nazvala "nedopustivom i totalitarnom" merom, i dodala da svaki roditelj ima "neprikosnoveno pravo" da odlučuje o zdravlju svoga deteta i medicinskim merama lečenja i prevencije.

Ona je najavila da će to udruženje poslati pisma poslanicima i najvišim državnim zvaničicima kojim će pozvati državu da obrati pažnju na roditelje, kojih nema malo u Srbiji, čija su imala posledica vakcina, čak i sa smrtnim ishodom.

Baša ističe da na upustvima proizvodjača postoje upozorenja na neželjene reakcije, koje pedijatri samo spominju, najčešće temperaturu, ali ne i na primer febrilne konvulzije.

"Naša deca su bila potpuno zdrava pre vakcine. U Srbiji je nažalost svako 68. dete obolelo od autizma, a u svetu postoje studije da su vakcine trigeri za nastanak autizma", rekla je ona dodajući da su zato odlučili da drugo dete ne vakcinišu.

Danica Vasić je rekla novinarima da je njeno starije dete kada je imalo tri godine obolelo od autizma nakon prijema MMR vakcine, ističući da je pre toga bilo potpuno zdravo i da se normalno razvijalo i da ima dokaz da je dete dobilo autizam zbog vakcine.

"Obratili smo se privatnoj ordinaciji koja je poslala krv i urin deteta analizu u kliniku u Oslu, koja je potvrdila da je zbog MMR vakcine došlo do stvaranja peptida odnosno otrova u mozgu".
Foto: Tanjug
Roditelji upozoravaju da osima autizma, posledice vakcinacije mogu da budu i Dravetov sindrom, Džilijen-Barov sindrom i drugi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 27. marta da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

Lončar je u izjavi novinarima rekao da će izmenama Zakona o zastiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti uskladjena sa evropskim zakonodavstvom koje predvidja obaveznu vakcinaciju.
Foto: Tanjug
Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ocenio je 3. aprila na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo da je situacija sa vakcinacijom dece alarmantna jer, sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, što je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarda.

On je za B92 rekao da se u Srbiji pojavio jak antivakcionalni lobi, koji je preko društvenih mreža pokrenuo opsežnu akciju protiv vakcinisanja.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je 30. marta Tanjugu da su izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima vakcinacija postaje obavezna, podržale sve poslaničke grupe i samostalni poslanici.

Najveći problem za vakcinisanje dece je informisanje na internetu, ističu Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj i Berislav Vekić iz Ministarstva zdravlja.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: