"Jake veze između SAD i Izraela"

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Džon Bejner i izraelski premijer Benjamin Netanijahu pohvalili su veze između njihove dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.04.2015.

00:25

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Međutim, uoči sastanka u Jerusalimu oni su izbegli da direktno pominju pregovore između svetskih sila i Irana oko spornog nuklearnog programa Teherana.

Stigavši u Jerusalim na čelu delegacije poslanika, koji posećuju saveznike SAD na Bliskom istoku, Bejner je rekao da je gde god da su bili "poruka ista - ne možete nastaviti da okrećete leđa od pretnji s kojima se svi suočavamo".

Osvrćući se na veze s Izraelom on je rekao: "Veze između SAD i Izraela su jake kao uvek", preneo je AFP.

Uprkos trenutnoj napetosti Bejner je naglasio da "naše dve zemlje sarađuju na mnogo različitih nivoa. Iako možda postoje politička neslaganja s vremena na vreme, veze između naše dve zemlje su jake i nastavljaju da budu jake."

Netanijahu, koji je apelovao na svetske sile da pooštre svoje pozicije u nuklearnim pregovorima, usredsredio se samo na veze s Vašingtonom.

"U ovom nasilnom i nestabilnom regionu, gde se države urušavaju i fanatizam eksplodira, jedna stvar ostaje čvrsta kao stena, naše prijateljstvo, naše savezništvo naše partnerstvo", rekao je on.

"To čini obe naše zemlje jačim, to ih čini bezbednijim. I to je osnova naših podeljenih nada za mir i stabilnosti u ovom regionu," rekao je Netanijahu.

Bejner je početkom ove godine izazvao ljutnju kada je pozvao Netanijahua da se obrati zajedničkoj sednici Kongresa o pregovorima s Iranom, a da se nije konsultovao s Belom kućom. Obama je odbio da se sastane s Netanijahuom, istakvaši da je vreme posete nezgodno samo dve nedelje pre izraelskih opštih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: