Ukinuto vanredno stanje na Tajlandu

Tajlandski kralj odobrio je zahtev vladajuće vojne hunte - Nacionalnog saveta za red i mir i ukinuo je vanredno stanje u zemlji, što je odmah stupilo na snagu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

00:36

Default images

"Ukinuli smo vanredno stanje u celoj zemlji", naveli su zvaničnici, javila je tajlanska državna televizija.

Tajlandska vojska je osvojila vlast 22. maja prošle godine pošto je preuzela kontrolu nad vladom tadašnje premijerke Jinglak Šinavatra posle višemesečnih, ponekad nasilnih, protesta u Bangkoku u kojima je život izgubilo skoro 30 ljudi.

Premijer Prajut Čan-oča i istovremeno komandant vojne hunte juče je najavio da je zatražio dozvolu kralja Bhumibola Aduljadedža da ukine zakon o vanrednom stanju i da ga zameni novim kojim vojska zadržava značajna ovlašćenja, prenela je agencija Rojters.

Tajland se suočava sa borbom za vlast otkako je brata bivše premijerke Taksina Šinavatru, svrgnula vojska 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: