Optužnica za ubistva Srba u Livnu

Tužilaštvo u BiH podiglo je optužnicu protiv tri bivša pripadnika Vojne policije HVO za stradanje više od 300 žrtava srpske nacionalnosti u Livnu 1992. i 1993.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

12:52

Default images

Tri osobe su optužene zahvaljujući saradnji srpskog i bosanskog tužilaštva.

Optužnica Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH tereti Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića za krivično delo zločin protiv čovečnosti iz člana 172. KZ BiH.

Kako se navodi u optužnici, oni su optuženi da su u širokom i sistematičnom napadu HVO i Vojne policije HVO, usmerenom protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti opštine Livno, od aprila 1992. do jula 1993. godine, protivzakonito zatvarali i mučili civile u školi "Ivan Goran Kovačić" i ubili 16 srpskih civila.

Značajan doprinos u rasvetljavanju ratnih zločina u školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu dali su Tužilaštvo za ratne zločine i Služba za otkrivanje ratnih zločina pri MUP-u Srbije u istraživanju ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom sukoba na terotoriji nekadašnje SFRJ.

Tužilaštvo BiH je, uz optužnicu, predložilo ispitivanje više od 80 svedoka, od kojih neki danas žive u Srbiji, a priloženo je više od 120 dokaza pribavljenih, između ostalog, saradnjom sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije na osnovu Protokola o ustupanju dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: