Optuženi za ubistva na slobodi

Optuženici za najteža krivična dela sve češće se puštaju iz pritvora. Neefikasnost sudova utiče na to da procesi traju po nekoliko godina.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 02.04.2015.

07:25

Default images

Zbog neažurnosti srpskih sudova, čestog menjanja sudija, reformi, štrajka advokata i još niza zakonskih promena osumnjičenici za najteža krivična dela sve češće se puštaju iz pritvora da konačnu presudu čekaju na - slobodi, pišu "Večernje novosti".

Pojedini predmeti budu obustavljeni zbog zastarelosti, a poneki se i godinama ne završe pravosnažnom presudom, pa godine provedene u pritvoru optuženi "naplaćuju" od države.

Tako će, Velibor Bakić (31) i Miloš Rašić (31), optuženi za ubistvo Smaila Tarića, pravosnažnu presudu sačekati na slobodi, pošto im je prošle nedelje Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor, u kom su bili od hapšenja, 2008. godine.

Ovakva odluka doneta je jer sud smatra da su posle skoro sedam godina, tokom kojih su donete dve prvostepene presude, koje su ukinute, prestali svi razlozi zbog kojih im je pritvor bio određen.

Prema prvoj presudi, Bakić je bio osuđen na 35 godina zatvora, a Rašić na pet godina manje, da bi im posle ponovljenog suđenja, bile izrečene kazne od 20, odnosno 18 godina zatvora.

Međutim, Apelacioni sud je odlučio da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze i donese konačnu presudu.

Ovaj slučaj svojevremeno je uznemirio javnost, pošto je Tarić ubijen na veoma svirep način.

Njegova odsečena glava pronađena je u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. godine u Bulevaru kralja Aleksandra posle anonimne dojave beogradskim medijima.

Policija je sutradan u Karađorđevom parku pronašla u žbunju Tarićevo telo.

Bakić i Rašić od početka negiraju da imaju bilo kakve veze sa ovim zločinom.

"Odluka Apelacionog suda u ovom slučaju iznenađujuća je samo laicima" - kaže za "Novosti" advokat Nebojša Milosavljević.

"Kao dugogodišnji advokat, smatram da je ukidanje pritvora i kod najtežih krivičnih dela, ako se poštuje zakon, ispravna odluka. Ne može niko da bude u pritvoru šest, sedam godina, bez pravosnažne sudske odluke."

Milosavljević podseća da je u martu prošle godine Apelacioni sud posle sedam godina ukinuo pritvor i njegovom klijentu, Nataši Petrović, kojoj u tom periodu, ni posle dva suđenja, nije bila izrečena pravosnažna presuda.

Kad je prvi put doneta presuda, Milosavljević kaže da je sudiji trebalo 16 meseci da napiše obrazloženje.

Pre dva meseca, takođe odlukom Apelacionog suda posle 12 godina otkako su uhapšeni, iz zatvora su pušteni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Saša Radak, Đorđe Šošić i Miroslav Đanković, koji su osuđeni na po 20 godina zatvora, zbog učešća u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara.

Njima je prekinuto izdržavanje zatvorske kazne, do pravosnažnosti presude, pošto je Vrhovni kasacioni sud usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su podneli njihovi branioci.

"Pritvor nije kazna, niti ikada sme da bude. Puštanje okrivljenih ne znači da su oni oslobođeni, već samo da suđenje ne može da traje toliko dugo - kaže Milosavljević."

Sagovornik "Novosti" ističe da bi ovakve odluke trebalo da imaju uticaj na dužinu trajanja procesa, da se vodi računa da su u pitanju ljudi, njihove sudbine, ma kakvi oni bili.

Svedoci smo brojnih primera iz sudske prakse da država plaća ogromnu štetu zato što su ljudi proveli godine i godine neopravdanog pritvora.

Po statistici Evropske unije, za period od 2008. godine do danas, Srbiju to košta više od 20 miliona evra.

Sudije treba da shvate da posledice njihovih odluka ne pogađaju samo okrivljene, već i njihove porodice i prijatelje, ali na kraju i državni budžet, kaže advokat Nebojša Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: