Irak: ID poražena u Tikritu

Vlada Iraka je objavila da je porazila vojsku "Islamske države" u gradu Tikritu i upozorila ekstremiste, koji drže druge iračke gradove, da su sledeći na udaru.

Izvor: Beta

Sreda, 01.04.2015.

22:56

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Premijer Iraka Hajder al Abadi je u pratnji vojnika trijumfalno prošetao ulicama Tikrita noseći državnu zastavu.

Pobeda nad ekstremistima u rodnom gradu pogubljenog predsednika države Sadama Huseina smatra se ključnim korakom ka eventualnom izbacivanju Islamske države iz Mosula, drugog najvećeg grada u Iraku i administrativnog centra provincije Ninive.

Ministar odbrane Halid al Obeidi obznanio je pobedu u Tikritu, rekavši da su snage bezbednosti "ispunile misiju" u jednomesečnoj ofanzivi za oslobođenje Tikrita i većeg dela provincije Salahudin od pripadnika vojske "Islamske države".

Al Obeidi je nabrojao ostale provincije koje su pod kontrolom ekstremista i rekao da iračke trupe sada idu tamo.

Premijer Al Abadi je rekao da je vojnoj inžinjeriji potrebno još vremena da očisti Tikrit od mina i objavio da sledi obnova grada i provincije Salahudin.

Agencija AFP javlja da su se oslobodioci brzo upustili u pljačku prodavnica iz kojih odnose odeću, čak i šampone i krem za brijanje.

Reporter AFP je video dva kamiona kako odlaze iz Tikrita natovarena auto-gumama i električnim generatorom, dok je jedno ogledalo ispalo na put.

Pljačka se objašnjava time što su uz vladine vojne snage u akciji u Tikritu učestvovale razne verske i druge oružane grupe.

Gubeći kontrolu pred nadiranjem vojske "Islamske države" juna 2014. godine, iračka vlada se okrenula šiitskim milicijama za pomoć da povrati izgubljene oblasti.

Te neregularne trupe su imale važnu ulogu u nekoliko operacija protiv "Islamske države", kao i u Tikritu, ali su to i zloupotrebljavale izvodeći proizvoljna pogubljenja i otmice, dodaje agencija AFP.

Tikrit je u ruke ekstremista pao prošlog leta, kada je "Islamska država" iznenada upala iz Sirije na sever i zapad Iraka.

Operacije za oslobođenje grada pokrenute su 2. marta, a 25. marta su se iz vazduha uključile američke snage, na zahtev iračke vlade.

Tikrit je 130 kilometara severno od Bagdada, na putu koji spaja glavni grad s Mosulom, u oblasti bogatoj naftom.

Portparol Bele kuće je u Vašingtonu saopštio da je pobeda u Tikritu ubedljiv dokaz delotvornosti američke strategija protiv "Islamske države".

Po rečima portparola Džoša Ernesta, oslobodilačka operacija iračkih trupa je nedeljama tapkala u mestu dok američka avijacija i napredovanje lokalnih boraca nisu naterali ekstremiste u povlačenje.

Komandanti iračkih snaga kažu da je u Tikritu preostao tek po koji ekstremistički snajperista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: