Turska: Neredi zbog ubistva tužioca

U noći posle dramatične otmice i ubistva tužioca i otmičara u Istanbulu je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

10:44

Default images
foto: Beta/AP

U Antaliji, turske vlasti su uhapsile 22 studenata koje se sumnjiče za pripadnost radikalnoj levici, preneo je AFP.

Policija je upotrebila suzavac da razbije proteste u Okmejdaniju, četvrti u centralnom delu Istanbula, izvestio je list "Radikal" na svom veb sajtu.

U četvrti Gazi, poprištu čestih sukoba i gde zabranjena grupa ima simpatizere, policija je upotrebila suzavac i vodeni top kako bi sprečila demonstrante da marširaju do policijske stanice, naveo je list, a preneo Rojters.

Studenti uhapšeni u Antaliji su svi povezani sa grupom koja stoji iza jučerašnje drame.

Dva pripadnika DHKP-C oteli su utorak tužioca Mehmeta Selima Kiraza u zgradi suda Čaglajan, kao osvetu zbog smrti tinejdžera povređenog tokom vladinih protesta 2013. godine.

Kiraz, koji je ubijen tokom akcije spasavanja, nalazio se na čelu istrage smrti Berkina Evana (15) koji je preminuo prošlog marta nakon devet meseci provedenih u komi od rane na glavi zadobijene od policijskog kanistera za gas.

Grupa je dala tužiocu rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtevima je bilo i "javno priznanje" odgovornih policajaca.

Vlasti su pokušale da pregovaraju za oslobađanje Kiriza, ali je on zadobio prostrelne rane na glavi i telu i od posledica ranjavanja preminuo u bolnici.

Čestitajući policiji na sprovedenoj operaciji, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Kiraz zadobio pet rana iz vatrenog oružja, od čega tri u glavu, a da su otmičari upali u tužiočev kabinet "noseći advokatsku odoru".

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je ubistvo koje je šokiralo Tursku bilo "i napad na tursko pravosuđe, tursku demokratiju i sve građane Turske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: