Turska:Vojnici oslobođeni za "Malj"

Sud u Istanbulu iznenađujuće je oslobodio više od 200 pripadnika vojske optuženih da su 2003. skovali zaveru za zbacivanje konzervativne islamske vlade Turske.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

00:57

Default images
Foto: Freeimages.com

U završnoj reči tužilac je zatražio oslobađanje svih optuženih, ukazavši da nema dokaza protiv njih, prenele su TV-stanice NTV i CNN-Turk.

Presuda doneta posle pauze od nekoliko sati, dočekana je uz ovacije rodbine optuženih u sudu, javila je novinska agencija Dogan.

Prvi proces protiv 236 ljudi u predmetu "Balyoz" ("Malj") završio se septembra 2012. izricanjem visokih zatvorskih kazni, a neki od osuđenih su bili među najvišim oficirima vojske.

"Mozak" navodne zavere, general Četin Dogan, bio je osuđen na 20 godina zatvora.

Ali, presuda je poništena zbog nedostatka dokaza i novo suđenje je počelo novembra 2014. godine.

I na novom suđenju oficiri su negirali učešće u navodnoj zaveri 2003. protiv vlade Redžepa Tajipa Erdogana u to vreme premijera, a sada predsednika Republike.

Tokom prvog suđenja, kritičari su ukazivali na pristrasnost suda i na sumnjivu autentičnost dokaza protiv optuženih.

Erdogan je pozdravio prvobitnu osuđujuću presudu koja je bila u skladu s njegovom željom da liši tursku vojsku političkog uticaja.

Vojska koja se dugo smatrala čuvarem sekularnog karaktera Republike Turske koju je 1923. osnovao Mustafa Kemal - Ataturk, imala je stvarnu vlast nad političkim životom i izvela tri državna udara od 1960. godine.

Ali, decembra 2013, Erdogan je iznenadio sve otvaranjem puta za ponavljanje sudskih postupka "Balyoz" i "Ergenekon" - što je naziv druge navodne zavere protiv njegovog režima.

Do te promene je došlo pošto se Vlada upetljala u veliki korupcionaški skandal i sukobila s bivšim saveznicima iz bratstva muslimanskog propovednika Fethulaha Gulena, prognanog u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: