"Na severu Kosova neće biti vojske"

Oružane snage Kosova neće biti prisutne na severu bez prethodnog dogovora sa NATO-om, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

12:41

Default images
Foto: Beta/AP

Mustafa je rekao da je nacrt zakona o osnivanju "Oružanih snaga Kosova" spreman i dodao da očekuje da za njegovo usvajanje bude obezbeđeno dve trećine glasova poslanika.

Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dve trećine poslanika, uključujući i dve trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica.

Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina.

Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o Listi Srpska, rekao da je prošle nedelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojotuju od početka februara.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN.

"To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor", rekao je Dačić.

On je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sedištu NATO-a predstavnici te vojne organizacije dali garantije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sever Kosova bez saglasnosti Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: