Meteorolozi:Oprez zbog obilnih kiša

U prvih deset dana aprila u Srbiji se očekuju obilnije padavine, a prvi veći kišni talas već za vikend, posebno u zapadnoj Srbiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

18:08

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Meteorolozi savetuju oprez i ističu da su prognoze svetskih servisa da našoj zemlji ovog proleća preti potop - neprecizne.

Meteorolog Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHZS) u izjavi Tanjug rekao je da se u subotu i nedelju može očekivati više kiše, naročito u jugozapadnoj, zapadnoj i delom u centralnoj Srbiji i to u pojednim krajevima do 40 milimetara podavina.

"To upućuje sve na dodatni oprez", rekao je Mihajlović i naveo da će u Beogradu za vikend biti do 20 milimetara padavina, a na planinama dalje povećanje snežnog pokrivača.

On podseća da Zavod sve informacije, meteorološka i hidrološka upozorenja, uključujući i ekstremne događaje, koji se za sada ne najavljuju, objavljuje blagovremeno.

RHMZ pet dana unapared daje izveštaje o opasnim meteorološkim i hidrološkim događajima, što je sasvim dovoljno za adekvatno reagovanje sistema zaštite i spasavanja, rekao je Mihajlović i naveo da opasne pojave, poput poplave, imaju vek trajanja od nekoliko dana i ne mogu se prognozirati unapred za 15 ili 30 dana.

To je i razlog što se, kako kaže, prognoza svetskog meteo servisa "Accuweather" da našoj zemlji ovog proleća preti potop, može nazvati nepreciznom jer se ekstremni meoterološki događaji, zbog svoje prirode, ne mogu predvideti dugo unapred.

"Nemoguće je dva, tri meseca unapred prognozirati tako ekstremne događaje koji uslovljavaju poplave", rekao je on povodom prognoze, objavljene krajem februara, da nas ovog proleća čeka potop.

Potop se, prema prognozi domaćih meteorologa ne očekuje, ali je, kako kažu, činjenica da su na proleće vodostaji reka u porastu, zbog topljenja snega i padavina kojih je najviše upravo u tom periodu.

Mihajlović je rekao da se prestanak padavina očekuju početkom naredne sedmice i dodao da će tokom cele prve dekade aprila često biti kiše, sa temperaturama za nekoliko stepeni nižom od proseka, do 16 stepeni.

Takođe, narednih sedam do 10 dana ne očekuje se naglo topljenje snega, naprotiv, na planinama će doći do povećanja snežnog pokrivača.

U drugoj dekadi aprila možemo očekivati stabilizaciju vremena i manji porast temeprature. Tako ćemo od 12. do 20 aprila imati više suvih dana, bez padavina, koje ponovo treba da očekujemo krajem tog perioda.

Poslednjih deset dana aprila imaćemo postepeni porast temeprature ali i promenljivo vreme uz lokalne pljuskove i grmljavinu, rekao je Mihajlović.

Takođe, on je rekao da se uragan "Niklas", koji je u severnoj Evropi odneo nekoliko života, kod nas neće osetiti.

Mihajlović je podsetio da su meteorološke službe Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Albanije formirale pre nekoliko dana konzorcijum za kratkoročnu prognozu vremena, zahvaljujuhci kome će se stanovništvo Srbije i zemalja regiona brže informisati o ekstremnim meteorološkim pojavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: