KV: Policija zaustavila radnike

Stotinak bivših radnika kraljevačkog Magnohroma protestovalo je zbog neisplaćenih otpremnina.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

11:21

Default images

Kordon policije sprečio ih je u nameri da protest završe blokadom Ibarske magistrale. Radnici zahtevaju da im država isplati preostalih 20 odsto iz otpremnina po socijalnom programu dogovorenom pre više od dve godine.

Bivše radnike fabrike "Magnohrom" koji su krenuli u protestnu šetnju sa namerom da blokiraju Ibarsku magistralu na izlazu iz Kraljeva, zaustavila je policija.

Kordon od oko 50 policajaca zaustavio je stotinak radnika u Karađorđevoj ulici i ne dozvoljava im da izađu na Ibarsku magistralu. Bivši zaposleni "Magnohroma" kažu da tamo čekaju gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića i načelnika Raškog okruga Nebojšu Simovića.

Bivši radnik "Magnohroma" Lazar Pavlović rekao je da im se isto dogodilo i 2012. godine, kada ih je policija sprečila da blokiraju Ibarsku magistralu.

"Tada smo dobili 2,3 miliona evra od države, što je bilo ukupno 80 odsto naših dugovanja. Zato smo i sada krenuli na magistralu, ali nismo uspeli. Nećemo da pravimo probleme, ali želimo da nam se obrati rukovodstvo grada Kraljeva i da nam kažu šta je urađeno sa naša tri zahteva koja smo jutros podneli", rekao je Pavlović na mestu gde ih policija zaustavila.

Radnici zahtevaju da im država isplati još 20 odsto dogovorenih, ali nepotpuno isplaćenih otpremnina po socijalnom pogramu.

"Nećemo da odustanemo dok ne naplatimo tih 1,2 miliona evra", rekao je Pavlović.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, koji se došao u Karađorđevu ulicu, gde je policija zaustavila bivše radnike "Magnohroma", rekao je da su načelnik Raškog okruga Nebojša Simović i on nedavno razgovarali sa predstavnicima radnika kod ministra pravde Nikole Selakovića.

Tada je, dodao je on, utvrđen put kako bi dugovanja prema radnicima ušla u legalne tokove.

"Radnici su uputili zahtev Fondu za razvoj u Nišu i nisu dobili odgovor. Sada će taj isti zahtev da pošalju Rodoljubu Ssabiću, a nakon toga, kada dobiju odgovor, pokušaće da ospore sporazum koji je zaključen 2012. godine, i ja se nadam da će moći da ostvare svoja prava", rekao je Ilić.

Na sastanku kod ministra Selakovića, početkom marta, radnicima je rečeno da pre nego pokrenu novi vanparnični postupak, moraju prvo da ospore prethodni sporazum o isplati 80 odsto dugovanja koji nisu potpisali svi radnici.

Radnici zatim moraju da imaju potpise svih bivših radnika "Magnohroma" koji su zbog tog sporazuma podneli tužbe, kao i spisak svih 2.750 radnika koji su isplaćeni 2012. godine a koji treba da dobiju od Fonda za razvoj u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: