Epidemija malih boginja u Nišu

Institut za javno zadravlje u Nišu prijavio je epidemiju malih boginja (morbila) u tom gradu i okolini sa 26 obolelih u tom trenutku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

11:07

Default images
Ilustracija, Foto: Flickr.com

To je peta epidemija od januara, rekao je Tanjugu vršilac dužnosti direktora tog Instituta prof. dr Branislav Tiodorović.

Sada već imamo ukupno 36 obolelih, a među obolelima ima beba, dece predškolskog uzrasta, školskog uzrasta, studenata i osoba starih do 50 godina, kao i jedan lekar, kazao je Tiodorović.

Poznat je slučaj iz Beograda iz novembra prošle godine kada je od malih boginja oboleo hirurg, pa oboljevanje lekara u Nišu nije prvi slučaj.

Bolest počinje temperaturom, a kasnije i ostalim promenama, napominje Tiodorović koji je šef Katedre za infektivne bolesti i epidemiologiju na niškom Medicinskom fakultetu.

Cilj je da se izbegnu moguće komplikacije kao što su upala pluća ili posebno upala moždanica, rekao je Tiodorović i ponovo ukazao na važnost vakcinacije.

Govoreći o gripu, Tiodorović je rekao da se to smiruje, ali da će i dalje biti sporadičnih slučajeva.

Oprezne moraju da budu trudnice, kao i hronični bolesnici i deca, oni koji nisu vakcinisani, ukazuje Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: