V. Morava poplavila stotine hektara

Velika Morava je u poslednja dva dana, na području Jagodine, Paraćina i Svilajnca, poplavila nekoliko stotina oranica.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

10:16

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

Neke od njih bile su zasejane ozimim žitaricama.

"Reč je o nebranjenim delovima, otvorenim površinama i gde nema nasipa", izjavio je za Tanjug načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

On je dodao da neke lokalne samouprave "izlaze sa podacima" da je polavljeno i preko hiljadu hektara.

Kušić je istakao da vodostaj, ove najveće srpske reke, kod Varvarina, koji je sinoć bio 351 centimatar, opada, a kod Bagrdana (Jagodina) još je na sinoćnjem nivou od 543 centimetra.

Očekujemo uskoro stabilizaciju i postepen pad vodostaja, dodao je Kušić.

Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda nivo Velike Morave "opada do Varvarina a dalje, nizvodno je u porastu".

Narednih dana, u predelu Ćuprije i Bagrdana "kretaće se oko granice redovne odbrane od polava", stoji u izveštaju RHMZ.

Pripadnici Opštinskih štabova, Civilne zaštite, policije i lokalnih samouprava, vatrogasci su na terenu i prate sitauaciju, kao i stručnjaci JP "Srbijavode", napomenuo je Kušić i dodao da na kritičnim mestima uz reku dežuraju ljudi i teške mašine, i gde treba učvršćuju obale.

On je podsetio da je, zbog izlivanja Velike Morave, od prekjuče u selu Čepure u opštini Paraćin, u prekidu saobraćaj putem Paraćin - Raševica.

Tim putem, povremeno, kroz vodu prođe po neki traktor.

U manjim rekama vodostaj je značajno opao i one više ne prete, napomenuo je Kušić i ponovio da "nema ni jednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć".

Snabdevanje strujom, vodom, gasom je uredno, rade telefoni i škole, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: