"Srbija da prebaci Šešelja u Hag"

Jasno je da srpska vlada ne stoji iza postupaka Vojislava Šešelja, ali snosi odgovornost da ga u što kraćem roku prebaci u haški pritvor, ocenjuje Davor Đenero.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

23:20

Default images

Hrvatski politicki analitičar smatra da bi se tako "smanjio pritisak koji Šešelj čini i na građansko društvo u Srbiji i na regionalne odnose".

Đenero je u telefonskom komentaru za Tanjug rekao da Srbija nema šanse da ozbiljnije uđe u pregovarački proces sa EU "dok ne vrati Šešelja u haški pritvor, jer su za sve zemlje bivše Jugoslavije puna saradnja s Haškim sudom i zaštita prava bili preduslovi za pregovore o ulasku u EU", kao i da Srbija bez toga ne može računati na otvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja.

"Vlada Srbije mora zbog građana i svoje verodostojnosti tu odlučno delovati i kad se celi problem reši, sva priča o jednoj zastavi i jednodnevnoj napetosti u odnosima postaje manje vazna", rekao je zagrebački politikolog.

On je rekao da je ključan hrvatski politički interes da Srbija napreduje prema članstvu u EU i ispunjava kriterijume za članstvo, "pa prema tome, onog momenta kad se u pitanju Šešelja stvari pomaknu u pravom smeru, onda će i hrvatsko nezadovoljstvo zbog jednog incidenta splasnuti i smanjiti se".

"Meni je žao što Srbija nije iskoristila priliku da uhapsi Šešelja i pokrene postupak njegovog slanja u Hag, jer bi time u jednom danu sve bilo reseno, ali isto tako mislim da je pozivanje hrvatskog ambasadora u Zagreb na konstultacije bilo do neke mere preteran gest", rekao je Đenero.

Povodom izjave koju je večeras dao premijer Srbije Aleksandar Vučić iz Bratislave - da neće slati nijedan loš signal Hrvatskoj - Đenero je rekao da ona ostavlja izrazito dobar utisak i dodao da "gospodin Vučih bolje nego drugi poltičari u Srbiji razume značenje odnose Beograd i Zagreba u kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

"U Zagrebu niko racionalan nema interesa zaoštravati, otežavati Srbiji pristupni proces i blokirati je sve dok Srbija ispunjava kriterijume za clanstvo, Mislim da će Vučić, ako istraje na svojoj politici, imati podrsku Zagreba", zaključio je Đenero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: