SRB i HR - Matrica ponašanja 90-tih

Povlačenje ambasadora Hrvatske na konsultacije i događaje u vezi sa tim Nikola Jovanović ocenjuje kao ponašanje po matrici iz 90-tih godina prošlog veka.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

21:17

Default images

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj je u Temi dana na TV B92 rekao da se nada da ova situacija neće eskalirati i smatra da treba da se spusti lopta jer nikome ne odgovara dizanje tenzije.

"Iskreno se nadam da neće eskalirati. Ovo predstavlja matricu ponašanja iz 90-tih godina. Kao da Hrvati jedva čekaju povod i da se nešto desi u Srbiji. Treba da se spusti lopte jer nikome racionalnom ne odgovara ovo dizanje tenzija bez realnog povoda", naveo je on.

"Povlačenje ambasadora je jedna od najoštrijih mera, a onda slede drastičnije mere. Zbilo se nešto ružno i neprihvatljivo, ali to se nije zbilo od strane vlasti već neparlamentarne stranke", rekao je Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije, dodavši da Hrvatska već duže vreme trenira strogoću prema Srbiji.

Kao on navodi, to je deo izborne kalkulacije Hrvatske.

"To je sigurno u izbornoj kalkulaciji. To je jedna konstanta praksa Hrvatske da Srbiju drži u pasivnoj poziciji. Mi nikada nismo reagovali ni na "za dom spremni", "ubij Srbina", nikada. Nismo reagovali iz dobrih namera, a možda je trebalo", kazao je bivši šef SRJ.

Govoreći o izboru novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Nikola Jovanović je rekao da je Vuk Jeremić naš najbolji kandidat za tu poziciju iako još uvek niko nije dobio podršku Vlade Srbije.

"Bio je uspešan ministar i predsedavao je u dva najvažnija tela UN", rekao je on.

Vladislav Jovanović je rekao da će Amerika sigurno favorizovati nekon iz zemalja NATO-a, ali da bi Rusija verovatno podržala našeg kandidata. On smatra dobrim što Srbija još uvek nije potvrdila ko je naš kandidat jer, kako kaže, oni koji prvi istrčavaju s kandidaturom, oni pregorevaju.

Podsetimo, Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je da je srećan što je zapalio hrvatsku zastavu ispred Palate pravde.

Srpski ministar Aleksandar Vulin i hrvatski ministar Predrag Matić razmenili su ošte reči povodom ovog događaja.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je ranije danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće povlačiti svog predstavnika iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: