Tadić: Srbija da razmotri NATO

Srbija će vrlo ozbiljno morati da razmotri mogućnost posebnih saveza s NATO-om, možda čak i punopravno članstvo u toj vojnoj alijansi, izjavio je Boris Tadić.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

19:57

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

"To pitanje moramo normalno da prodiskutujemo u našoj javnosti, a ne da govorimo - sjajna je politička neutralnost, ako znamo da je ona ekonomski neodrživa u narednih 20 godina. Moramo građanima reći šta nas čeka u narednih 20 godina vrlo jasno", kaže Tadić za RTS.

Navodeći da to nije popularno reći jer iza te politike danas stoji od pet do 10 odsto stanovnika, Tadić navodi da građani treba da budu svesni da je NATO most do koga ćemo mi dolaziti u narednom periodu i koji ćemo možda morati da pređemo.

"Tu postoji potreba da se na referendumu građani izjasne, iako po Ustavu to nije nužno", rekao je Tadić, pozivajući se na reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji kaže da nijedna zemlja ne treba na silu da postane članica NATO-a nego voljom svojih građana.

Govoreći o mogućnosti ulaska SDS u Vladu Srbije posle rekonstrukcije, Tadić kaže da nikada nije imao ambiciju da uđe u vladu i da SDS nije članica vlade jer ne vidi svrhu da bude u vladi.

"Uprkos ponudi da uđemo i u republičku i u pokrajinsku vladu, mi to nismo uradili", kaže Tadić i navodi da je on političar koji nema nijednu ambiciju koju nije ostvario u politici i da ne postoji ništa što nije radio u svom životu u sferi politike.

"Nemam taj san kao Ivica Dačić, da postanem premijer, ministar spoljnih poslova", rekao je Tadić.

Na pitanje koja je budućnost SDS, Tadić ponavlja da ta stranka neće ulaziti ni u republičku ni u pokrajinsku vladu.

"Posle izbora ćemo razmišljati šta ćemo raditi", kaže Tadić.

Govoreći o vladi u senci DS, Tadić je rekao da ta vlada u senci nema program i da je besmisleno da se svede na to da na konferencijama za novinare iznosi svoje stavove o potezima Vlade Srbije.

Povodom navoda o mogućoj kandidaturi za novog generalnog sekretara UN, Tadić navodi da su to medijske spekulacije.

"Da sam imao nameru da postanem generalni sekretar UN, ja bih morao pre nekoliko godina da krenem u kampanju", kaže Tadić.

On je naveo i da Vuk Jeremić ima ozbiljne probleme da bude kandidat za generalnog sekretara UN jer ne može niko to postati ako jedna zemlja članica Saveta bezbednosti UN stavi "veto".

"Jeremić ima nekoliko takvih zemalja koje će reći veto", dodao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: