"Srećan sam zbog hrvatske zastave"

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da je obradovan što je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog paljenja hrvatske zastave ispred Palate pravde.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

15:13

Default images
Foto: B92

"Obradovala me je vest (da je Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak). To je još jedan znak da je Aleksandar Vučić izgubio glavu, da ne zna šta radi. Sve će mu se to obiti u glavu", rekao je Šešelj novinarima u Beogradu.

"Ja sam srećan što sam zapalio ustašku hrvatsku zastavu i jedva čekam da počne taj postupak", rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde, gde je počeo sudski proces protiv njegovog zamenika Nemanje Šarovića zbog paljenja zastave SAD 2012. godine.

Upitan zašto je zapalio hrvatsku zastavu, Šešelj je rekao: "Zato što je Hrvatska okupirala Republiku Srpsku Krajinu, izvršila u Drugom svetskom ratu genocid nad Srbima i proterala stotine hiljada Srba".

Nakon toga, Šešelj je ponovio da se u Hag neće vratiti dobrovoljno i podsetio da je tamo svojom voljom otišao pre 12 godina, ali da sada to ne želi.

"Vučić će možda pustiti neku krokodilsku suzu, malo će praviti grimase...ali će na kraju ispuniti naloge i to će im se sve obiti o glavu", dodao je Šešelj.

Inače, ranije tokom dana tužilaštvo Haškog tribunala je objavilo odluku o žalbi Tužilaštva na odluku po zahtevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

Osim toga, Srpska radikalna stanka je objavila saopštenje u kojem se navodi zbog čega je Vojislav Šešelj došao ispred Palate pravde.

„Došao sam da svedočim u procesu zameniku predsednika Srpske radikalne stranke Nemanji Šaroviću, koji je optužen za širenje rasne, nacionalne i verske mržnje, zato što su on i moji drugi saradnici u novembru 2012. godine, pred Predsedništvom Republike Srbije, spalili zastave NATO-pakta, SAD, EU i lažne države Kosovo. Došao sam da posvedočim da sam ja dao taj nalog da se pale zastave i oni su morali to da urade, u protivnom – disciplinska odgovornost i ko zna kakve još posledice", stoji u saopštenju

Lder srpskih radikala Vojislav Šešelj je, kako se navodi u saopštenju, ispred Palate pravde "poslao simboličnu poruku ustaškom hrvatskom državnom vrhu, koji ga danima već kritikuje, tako što je zapalio zastavu Hrvatske".

„Glavni razlog što vam se danas obraćam je što želim preko vas da uputim odgovor zvaničnoj Hrvatskoj. Hrvatski državni funkcioneri već mesecima me napadaju, ali ispostavilo se da njima ne vredi odgovarati, jer oni svi kao da su udareni topuzom u glavu. I Kolinda Grobar-Kitarović i Dragan Milanović i Vesna Pusić i ostali. Zato sam danas došao da pred svima vama uputim mnogo razumljiviju poruku hrvatskoj ustaškoj državi. Danas ću pred vama spaliti hrvatsku ustašku zastavu“, ističe se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je krivični postupak protiv lidera SRS Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, postupak je pokrenut i protiv drugih osoba, ali se ne navodi protiv koga.

Šešelj je ranije danas ispred Palate pravde u Beogradu spalio zastavu Hrvatske obrazlažući to time da ga već mesec dana hrvatski funkcioneri napadaju kao da su "udareni topuzom u glavu".

Predsednik SRS je došao u Palatu pravde, gde se održava suđenje njegovom zameniku Nemanji Šaroviću koji je optužen za širenje verske, rasne i nacionalne mržnje tako što je 2013. na protestu ispred Predsedništva Srbije zapalio zastave Kosova, SAD, EU i NATO.

Šarović: Protiv mene se vodi politički proces

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da se protiv njega vodi politički proces zbog iskazanog političkog stava na skupu radikala u novembru 2012. godine, kad je zapaljena zastava Sjedinjenih Američkih Država.

Na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu, Šarović je rekao da ne spori da je zastava zapaljena i da se ponosi što je to učinjeno, ali da pregledom snimaka treba utvrditi ko je to učinio.

On je zatražio da se u nastavku suđenja obezbede snimci više televizija i agencija koje su pratile skup radikala, kako bi se utvrdilo ko je zapalio zastavu.

Šarović, koji je odbacio krivicu, zatražio je da se kao svedoci saslušaju lider radikala Vojislav Šešelj, za koga je rekao da je iz Haga inicirao skup i davao instrukcije funkcionerima o tome šta treba da rade.

On je kao svedoke predložio ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija, policajca koji je podneo krivičnu prijavu, državnu tužiteljku Zagorku Dolovac i funkcionere SRS Vjericu Radetu i Zorana Krasića.

Šarović je tražio da se Šešelj sasluša kao prvi svedok jer se, kako je naveo, bez njega ne može sagledati smisao celog događaja, kao i zbog činjenice da mu preti opasnost da ga "izdajnički režim" isporuči Hagu.

Šešelj je sve vreme čekao ispred sudnice jer je želeo da posvedoči da je on iz Haga telefonom dao nalog za organizaciju tog skupa.

Prvobitno je Šarović bio optužen, osim za paljenje zastave SAD, i za paljenje zastava EU, NATO i takozvane države Kosovo, ali je u međuvremenu tužilaštvo odustalo od optužbe za paljenje te tri zastave jer to nije krivično delo.

Šarović je rekao da to što se odustalo od tih optužbi pokazuje političku ostrašćenost državne tužiteljke Zagorke Dolovac i to da je postupila po nečijem nalogu.

Suđenje će biti nastavljeno 27. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: