Prag: Selfiji sa vojnicima SAD

Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope stigao je bez incidenata u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

19:24

Default images
Foto: Beta, AP

Vojnike, učesnike operacije "Atlantska rešenost" koja ima za cilj da pokaže spremnost NATO da brani svoje članice, dočekali su i češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnicki.

Osim toga, gotovo 20.000 žitelja Praga došlo je da pozdravi američki oklopni konvoj iz sastava NATO koji se, nakon tromesečnih vojnih vežbi, vraća u Nemačku iz baltičkih zemalja i Poljske preko Češke.

Građani su razgledali 118 borbenih vozila i pravili "selfije" sa američkim vojnicima iz konvoja, koji putujući drumovima 1.800 kilometara šalju poruku da SAD i NATO neće ostaviti na cedilu istočnoevropske zemlje kojee se plaše Rusije.

Glavni grad Češke se od Amerikanaca oprašta koncertima, prvo na otvorenom ispred kasarne a zatim uveče u pozorištu u gradu.
Foto: Beta, AP
Konvoj je danas dobio i pojačanje, još jedno vozilo, kamion pun piva koji su vojnicima na početku koncerta predali predstavnici Cceško-nemačke privredne komore.

Kolače i pivo donosili su vojnicima i mnogi Česi koji su iskoristili retku priliku da porazgovaraju sa američkim vojnicima, razgledaju borbena vozila, a deca da se nekažnjeno pentraju na oklopne transportere strajker i prave "selfije".

"Tu smo da sovjetskim trolovima na Fejsbuku pokažemo da nas ima više", poručio je tokom koncerta jedan od popularnih čeških pop muzičara i zvezda David Koler.
Foto: Beta, AP
"Masivna propaganda protiv konvoja na društvenim mrežama proizvela je nešto sasvim suprotno nego što je zamišljala. Masu ljudi je to naljutilo i aktiviralo da spontano po ovom nevremenu dodju da naprave fotografije i porazgovaraju sa vojnicima. Osećam se zbog toga dobro", kazao je danas novinarima češki ministar odbrane Martin Stropnjicki.

On je zajedno sa premijerom Bohuslavom Sobotkom i načelnikom Generalštaba generalom Petrom Pavelom obišao danas američke vojnike.

"Zavoleli smo vas od prvog trenutka kada smo prešli granice", kazao je sa koncertnog podijuma u Pragu jedan od komandata jedinica u konvoju a na neočekivano srdačnom dočeku konvoja zahvalio je u Plzenu i komandant konvoja Timoti Pejment.
Foto: Beta, AP
Prema Pejmentovim rečima, doček u Češkoj bio iznenadjujuće najsrdačniji od svih pet zemalja kojima je konvoj do sada prošao.

I danas su se u kasarnama kod konvoja i ispred američke SAD u Pragu pojavili protivnici NATO, antiratni i proruski aktivisti da transparentima poruče američkim vojnicima da su ubice, da je njihova zemlja agresor i da se nose kući.

Medjutim, kao i prva dva dana, ti transparenti su se izgubili u moru američkih zastava u rukama Čeha.

Komandanti konvoja popodne su u Plzenu položili vence na spomenik Hvala Ameriko i tako odali poštu američkim i belgijskim vojnicima koji su poginuli na kraju Drugog svetskog rata pri oslobadjanja tog grada na zapadu Češke i pograničja Čehoslovačke sa Nemačkom.
Foto: Beta, AP
Većinu teritorije bivše Čehoslovačke u Drugom svetskom ratu oslobodila je Crvena armija i u tim borbama je poginulo više od 150.000 crvenoarmejaca, kojima poštu namerava da oda češki predsednik Miloš Zeman na velikoj vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Konvoj sa 516 američkih vojnika sa 118 borbenih vozila i jednim kamionom piva napušta u sredu ujutru Prag i premešta se u svoju bazu Vislek u Nemačkoj.

"Prolazak američkog konvoja kroz Ccešku poslao je saveznicima signal da u Cceškoj traje podrška NATO. Konvoj je način da NATO izrazi podršku saveznicima a istovremeno da proveri veštine koje se obično ne koriste", izjavio je danas u Bukureštu vrhovni komandant snaga NATO u Evropi američki general Bridlav.
Foto: Beta, AP
Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku i poručio je da on prolazi kroz Češku, jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: