Tikrit oslobođen od džihadista ID

Irački premijer Hajder al Abad objavio je da je Tikrit oslobođen od džihadista ID, posle višenedeljne najveće operacije otkako je ID zauzela velike delove Iraka

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

18:46

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Abadi je proglasio oslobođenje Tikrita i čestitao iračkim bezbednosnim snagama i dobrovoljcima na toj istorijskoj prekretnici, prenosi AFP informaciju sa premijerovog tviter naloga.

Premijer je, kako se navodi, mislio na savezničke paravojne pretežno šiitske jedinice koje su igrale važnu ulogu u tim borbama.

"Iračke snage su stigle do centra Tikrita, podigle iračku zastavu i sada čiste grad", izjavio je premijerov portparol Rafid Džaburi za francusku agenciju.

Ipak, za sada, nije jasno da li je otpor džihadista IS u tom iračkom gradu "u potpunosti okončan" da bi došao na red ogroman izazov - podmetnuti eksploziv po putevima i kućama.

Irački vojnici, policija i pripadnici jedinica Narodne mobilizacije - paravojnih snaga kojima dominira šiitska milicija, počeli su bitku za Tikrit, glavnom gradu provincije Salahedin, 2. marta.

Vazdušni napadi koalicionih snaga koji su počeli prošle srede, razgnevili su pripadnike šiitskih milicija, koji su optužili Vašington da pokušava da im otme pobedu za Tikrit.

Koalicija je saopštila da je izvela tri vazdušna udara u području Tikrita, u nedelju i ponedeljak, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: