SE:Istražiti krvoproliće na Majdanu

Savet Evrope kritikovao je Kijev zbog neuspeha da na pravi način istraži nasilje počinjeno nad demonstrantima na protestima na Majdanu prošle godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

15:07

Default images
Foto: Beta/AP

Protesti su okončani padom predsednika Viktora Janukoviča.

Međunarodna organizacija evropskih država sa sedištem u Strazburu saopštila je da istraga događaja, u kojima je ubijeno na desetine ljudi, "nije uspela da zadovolji zahteve Evropske konvencije o ljudskim pravima".

Tokom tri meseca demonstracija "nije bilo iskrenog pokušaja da se radi na istragama", preneo je AFP.

Istragama vezanim za Majdan nedostajala je "nezavisnost u slučajevima gde je istražno telo pripadalo istoj vlasti kao oni pod istragom", stoji u izveštaju.

Kao rezultat, "nije ostvaren značajan napredak u istrazi (događaja na) Majdanu", dodaje se u izveštaju.

Grupe za ljudska prava u više navrata su optuživale sadašnje rukovodstvo Ukrajine da nije privelo pravdi odgovorne za nasilje tokom protesta na Majdanu, koji su trajali od novembra 2013. do februara 2014, posebno za krvoproliće poslednjih dana demonstracija.

Samo dvojici bivših pripadnika policije za razbijanje demonstracija se sudi za ubistva učesnika protesta, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: