Turska: Bez struje 10 provincija

U desetak provincija Turske došlo je danas do masovnog prekida snabdevanja električnom energijom.

Izvor: Beta

Utorak, 31.03.2015.

12:02

Default images

Masovna isključenja struje u Turskoj izazvala su haos širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, gde je došlo do kolapsa u metro sistemu.

Delovi Istanbula i nekoliko drugih turskih gradova ostali su bez struje praktično u isto vreme, navodi stanica NTV a do isključenja je došlo zbog problema u distribuciji.

Zvaničnici te zemlje kažu da je to najverovatnije posledica prekida na vezama sa evropskim kontinentom, prenosi BBC.

Prekid u snabdevanju strujom odrazio se na električne centrale i javni prevoz, uključujući i istanbulski tramvajski i metro sistem.

U Ministarstvu energetike je otvoren krizni centar.

Premijer Ahmet Davutoglu rekao je da su provereni svi mogući razlozi nestanka struje, uključujući i terorizam.

Turska elektrodistribucija saopštila je da u ranim poslepodnevnim časovima samo 15 odsto Istanbula i Ankare ima struju.

Istanbulsko saobraćajno preduzeće navelo je da je sve ugrožene tramvajske i metro linije zamenio autobuskim, i da prevoz funkcioniše.

Turska televizija prenela je da je snabdevanje strujom ponovo uspostavljeno u gradovima Edirne, Tekirdag, Erzurum i Trabzon.

"Naš glavni cilj trenutno je da ponovo uspostavimo mrežu. Ovo nije incident koji viđamo često", rekao je turskim medijima ministar energetike Taner Jildiz.

U Turskoj povremeno dolazi do restrikcija struje, ali lokalni stanovnici generacijama ne pamte sličan nestanak struje na nacionalnom nivou, navodi dopisnik BBC iz Istanbula.

Jedan od nekoliko gradova koji nisu pogođeni nestankom struje je Van na istoku zemlje, koji se električnom energijom snabdeva iz Irana. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: