Kuvajt daje pola milijarde $ Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun je donatorskoj konferenciji za Siriju poručio je da je sirijski narod žrtva najveće humanitarne krize našeg doba.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

11:47

Default images
Foto: Beta/AP

Prema Banovim rečima, koji predsedava konferencijom, trenutno četiri od pet Sirijaca živi u siromaštvu, bedi i nemaštini.

"Sirija je izgubila skoro četiri decenije ljudskog razvoja. Skoro polovina stanovništva je bilo prinuđeno da napusti domove" rekao je prvi čovek UN.

U izveštaju o pogoršanju humanitarne krize u Siriji koji je objavljen prošle nedelje, Ban je naveo da je zemlja opustošena od višegodišnjeg oružanog sukoba i da je oko 7,6 miliona ljudi interno raseljeno i još 3,9 miliona je izbeglo u susedne zemlje.

Predstavnici 78 država prisustvuju donorskoj konferenciji koja se po treći put održava u Kuvajtu sa ciljem prikuljanja pomoći za Siriju.

Cilj ovogodišnje konferencije je da se prikupi ukupno 8,4 milijarde dolara.

Kako prenosi AFP, Kuvajt je obećao pola milijarde dolara pomoći.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da su kuvajtska vlada i privatni sektor obećali 500 miliona dolara za pomoć Siriji", rekao je Šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah u Kuvajtu na otvaranju najveće donorske konferencije za Siriju.

"Mi smo se sastali ovde kako bi se suočili sa najvećom humanitarnom katastrofom u istoriji čovečanstva", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: