Pilot "predvideo" nesreću u Alpima

Kolumna u jednom magazinu za pilote, objavljena pre dva meseca, upozorila je na mogućnost tragedije koja se dogodila u francuskim Alpima prošle nedelje.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

11:08

Default images
Foto: Beta, AP

Holandski pilot Jan Koheret je tekst posvetio opasnostima koje sa sobom nose novi sigurnosni sistemi i bezbednosni protokoli u avionima, sa fokusom na vrata kokpita.

"Nadam se da nikada neću otići u toalet i vratiti se do vrata koja ne mogu da se otvore. Pilot nema drugog izbora osim da sedne među putnike i vidi šta će se dogoditi", napisao je Koheret.

Koheret, pilot "Emirejtsa" sa 25 godina iskustva, objavio je nakon nesreće u kojoj je poginulo 150 ljudi da njegov tekst zbog sadržaja nije objavljen na stručnom sajtu "Aviejšn njuz", ali da je nakon što je "strašna priča postala realnost", odlučio da ga podeli sa širom publikom.

"Piloti, doktori, astronauti moraju biti stabilni, čvrsto na zemlji i dobro obučeni profesionalci, koji mogu da zadrže prisebnost u svim okolnostima. Ali kako ih ocenjujete? Kako otkrijete da neko nije sposoban da obavi svoj posao? Na redovnim pregledima se obraća pažnja na mentalno zdravlje, ali koliko je tih nekoliko minuta zaista relevantno", napisao je Koheret.

On je naveo više primera u kojima je mogućnost da jedna osoba kontroliše brave na vratima kokpita dovelo ili do otmica ili do rušenja aviona, a kao primer toga da nešto može da "kvrcne" i kod osobe na veoma odgovronom poslu naveo je slučaj Lise Novak, bivše pripadnice američke mornarice i astronautkinje NASA.

Ona je 2007. godine sela u automobil u svojo bazi u Hjustonu i odvezla se do Orlanda kako bi pokušala da kidnapuje devojku svog bivšeg dečka, takođe astronauta. Sa sobom je ponela periku, rukavice, vazdušni pištolj, municiju i suzavac, ali je nakon neuspešne otmice uhapšena.

"Često se pitam ko sedi pored mene u kokpitu. Nebitno da li je u pitanju velika ili mala kompanija, putnički ili soprtski avion. Bez obzira na to da li se dugo poznajete iz kabine ili ste se prvi put upoznali, ko može da garantuje da bi toj osobi trebalo da verujete? Možda se toj osobi dogodilo nešto užasno u životu i više ne može da izdrži? Nadam se da nikada neću otići u toalet i vratiti se do vrata koja ne mogu da se otvore", napisao je Koheret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: