Nigerija: Opozicionar Buhari vodi

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Nigeriji opozicioni lider Muhamad Buhari vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Gudlaka Džonatana.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

09:11

Default images
Foto: Beta/AP

Buhari je osvojio 11,5 miliona glasova na predsedničkim izborima, dok je Gudlak Džonatan osvojio 9,5 miliona, javila je agencija Rojters pozivajući se na zvanične rezultate prebrojanih glasova u tri četvrtine država.

Istovremeno, agencija AFP je prenela da je Buhari ubedljivo pobedio u državi Kano, na severu Nigerije, gde je dobio 1,7 miliona glasova više od Džonatana.

Buhari je u državi Kano, drugoj po naseljenosti posle Lagosa, osvojio 1.903.999 glasova, a Džonatan 215.799.

Kano je jedna od nigerijskih država koja se najviše našla na udaru islamista Boko Harama, gde su mnogi kritikovali Džonatana zbog načina na koji im se suprotstavlja.

Očekuje se da će Džonatan i njegova Narodna demokratska partija ubedljivo pobediti u državama na jugoistoku zemlje, što bi moglo da neutrališe Buharijeve pobede na severu, ukazala je agencija AFP.

Za pobedu na predsedničkim izborima potrebna je ne samo većina glasova, već najmanje po 25 odsto podrške u dve trećine od 36 nigerijskih država i u prestonici, kako bi se izbegao drugi krug glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: