Neustavna Uredba o prelazima ka KiM

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

16:26

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ova informacija se pojavila na sajtu suda i u njoj se, međutim, navodi i da je Ustavni sud na sednici 26. marta "odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe".

Pomenutom Uredbom Vlade Srbije iz 2011. godine propisani su uslovi za prelazak preko administrativne linije prema AP KIM, zatim kretanje i boravak na administrativnoj liniji, kao i mere koje se mogu preduzeti protiv lica koja postupaju suprotno njenim odredbama.

Inicijativu za ocenu ustavnosti tog akta podnela je Demokratska stranka Srbije, koja istovremeno osporava i mnoštvo drugih uredbi koje se tiču regulisanja kosovskih pitanja.

Na istoj sednici Ustavni sud je odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora, kao i za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade od 22. aprila 2013. godine, kojim je ona prihvatila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.

Inicijativu za osporavanje Odluke i Zaključka vlade podneli su 2013. poslanička grupa DSS i narodni poslanici Miodrag Nikolić, Borislav Pelević, Marjan Rističević i Nikola Tulimirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: