"Srbija ima još mnogo posla do EU"

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da ima još mnogo posla, ali da se Srbija korak po korak približava EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

13:45

Default images
Foto: Beta, arhiva

Na osnovu dosadašnjih rezultata ministarka je izrazila očekivanje da će Srbija tokom godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Politički ništa nije sporno, mi želimo da uđemo u EU, adminstrativno i proceduralno smo tokom procesa skrininga pokazali da smo voljni, spremni i da znamo", rekla je Joksimović na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija – skrining i posle skrininga".

Ona je navela da Srbiju u narednih nekoliko godina čeka puno posla, ali da veruje da će i pored prepreka koje će se pojavljivati na tom putu, a uz pomoć EU, do 2018. godine Srbija uskladiti zakonodavstvo sa evropskim, nakon čega sledi proces priprema za članstvo koji će trajati nekoliko godina.

Tempo uglavnom zavisi od Srbije, rekla je Joksimović i naglasila da probleme koji se pojavljuju na tom putu ne treba gledati kao nepremostive.

Naglasila je da je vlada posvećena evropskom putu, da je to više puta potvrđeno, kao i da se trudi da sprovede reforme, koje su nepopularne, ali koje će od Srbije napraviti uređeno i funkcionalno društvo koje pripada evopskoj zajednici.

"To su stvari koje su morale da se rade mnogo ranije, ali nisu", rekla je Joksimović.

Ona je primetila da i građani imaju zreo odnos prema reformama, ali i evropskim integracijama i da tom procesu prilaze bez evrofanatizma ili evrofobije, razumejući da je to prirodan okvir kome Srbija treba da teži.

Joksimović je podsetila da su pregovori sa EU počeli prošle godine u januaru i da je jedan od važnih koraka u pregovoru bila analiza usklađenosti domaheg zakonodavstva sa tekovinama EU, koja je uspešno završena.

"Mi smo jednu fazu pregovora veoma uspešno završili", rekla je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: