Dudić traži pomoć Vučića za Dacića

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji zatražio je od premijera Srbije pomoć kako bi student iz Sjenice Suad Dacić bio evakuisan iz Jemena.

Izvor: Beta

Utorak, 31.03.2015.

15:23

Default images
Foto: Beta/AP

U Jemenu se vodi građanski rat, a prošle nedelje koalicija arapskih zemalja počela je bombardovanje položaja pobunjenika u prestonici Sani.

"Mešihat preduzima sve potrebne radnje i sa diplomatskim predstavništvima muslimanskih zemalja u Beogradu kako bi Dacić napustio Jemen", navodi se u saopštenju Mešihata, čiji je predsednik Mevlud Dudić.

Ambasada Srbije u Abu Dabiju u kontaktu je sa Suadom Dacićem, koji se nalazi na studijama u prestonici Jemena Sani i koji nije povređen u sukobima u toj zemlji, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova ne zna koliko se srpskih državljana nalazi u Jemenu, gde je počela vojna operacija zalivskih zemalja protiv šiitskih pobunjenika, pošto oni nemaju obavezu da prijave boravak Ambasadi u Kuvajtu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Jemen.

Pošto su pobunjenici zauzeli glavni grad, Sanu, i napreduju ka jugu, Saudijska Arabija i devet arapskih zemalja počelo je krajem prošle nedelje bombardovanje njihovih položaja.

Ministarstvo je, povodom Dacića, navelo da je ambasada u Abu Dabiju stupila u kontakt s nadležnim institucijama u zemlji prijema kako bi se obezbedila pomoć za njegov odlazak iz Jemena.

Zbog situacije u Jemenu sve ambasade Srbije u okruženju - Kuvajt, Adis Abeba, Rijad, Kairo, Abu Dabi - obaveštene su o neophodnosti hitnog pružanja konzularne zaštite srpskim državljanima koji to traže.

Građanima koji su se do sada obratili ambasadama u regionu pružena je konzularna pomoć i informacije u pogledu mogućih pravaca evakuacije, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na upit agencije Beta.

Mešihat je ranije uspostavio kontakt sa Dacićem, koji se nalazi u studentskom domu u glavnom gradu Jemena, Sani. Pre odlaska na studiranje u Jemen, Dacić je završio Medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru.

On nije uspeo da napusti tu zemlju pre početka vazdušnih napada koalicije arapskih zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom, na snage šiitskih pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nad Sanom.

Kada je počelo bombardovanje, Dacić se javio porodici i Islamskoj zajednici u Srbiji, od kojih je tražio da apeluju na državne organe Srbije kako bi ga što pre evakuisali iz glavnog grada Jemena.

"Suad je planirao da napusti Jemen, ali je usled bombardovanja aerodrom u Sani oštećen, pa su letovi otkazani. Svi strani državljani su napustili Jemen, ali kako Srbija nema predstavništvo u ovoj državi, on nije imao kome da se obrati pa je ostao zarobljen usred ratnog poprišta", kažu u Mešihatu.

U Jemenu bukti građanski rat između šiitskih pobunjenika i vojske Jemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: