"Uskoro otvaranje poglavlja"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će napredak Srbije na putu ka EU zavisiti od procene da li ima napretka u dijalogu sa Prištinom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

12:22

Default images
Foto: Tanjug

Dačić je posle razgovora sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Paolom Đentiilonijem novinarima rekao da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove.

On je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja.

"Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", rekao Dačić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni izjavio je da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja.

"Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ivicom Dačićem.

Đentiloni je ocenio da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose i najavio da će predsednik Italije Serđo Matarela 25. maja doći u posetu Beogradu.

Kako je dodao, uskoro bi trebalo da bude održana zajednička sednice dve vlade.

"Italija je prvi ekonomski partner Srbije i subjekt koji je najviše podržava na putu ka EU", poručio je Đentiloni.

On je dodao da Italija ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom.

"Odluka Haga uvodi Srbiju u političku nestabilnost"

Ministar spoljnih poslova Dačić izjavio je da odluka Haškog tribunala da se lider radikala Vojislav Šeselj vrati u pritvor, ugrožava političku stabilnost Srbije, pa samim tim i regiona.

Dačić je naglasio da je takva odluka skandalozna i perfidna, jer Srbiju, ni krivu ni dužnu, uvodi u političku nestabilnost.

"Jasno je da je od samog početka imala za cilj da ugrozi i naruši političku stabilnost u Srbiji, a samim tim i u čitavom regionu", rekao je Dačić novinarima posle sastanka sa italijanskim šefom diplomatije Paolom Đentilonijem.

Uz napomenu da se ostavi po strani Šešeljevo "neodgovorno ponašanje" i izjave koje ne idu u prilog ni njemu ni državi, Dačić je kazao da odluka Haškog tribunala nije bez namere i da Srbija ima pravo to da kaže i obrazloži svoje interese.

On je iskazao oštar protest zbog takvog ponašanja Haškog tribunala, navodeći da je Srbija politički stabilna zemlja, da je ispunila sve obaveze prema tom sudu i u tom cilju imala veoma teške zadatke pred sobom.

"Mi u regionu veoma volimo sindrom drona, a to je da, kad napravimo korak unapred, idemo nekoliko koraka unazad", rekao je Dačić i naveo da se u slučaju Šešelja sistem Haškog tribunala pokazao kao potpuno neefikasan, budući da je on tamo proveo više godina, a da taj proces još nije okončan.

On je napomenuo da Vlada Srbije nije učestvovala u razgovorima, niti je obaveštena o odluci da Šešelj bude pušten, kao da da je niko nije obavestio ni o njegovom puštanju na slobodu i da do danas nije dobila zvaničan zahtev da bude vraćen u Haški tribunal.

"Samo smo obavešteni da mu ne damo pasoš, čak nije ni naš policajac išao po njega, što je bila praksa u drugim slučajevima. Naša ambasada je za to saznala na sajtu. To je bio Šešeljev aranžman sa Haškim tribunalom", rekao je Dačić i dodao da će Vlada Srbije odlučiti o tome, ne precizirajući kada.

On je napomenuo i da se odluka Haškog tribunala, koja do sada nje zabeležena, ne uklapa u koncept reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Vlada nije odlučivala o podršci Jeremiću

Vlada Srbije još nije odlučivala o podršci kandidaturi Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je novinarima, posle sastanka sa italijanskim šefom dilomatije Paolom Đentilonijem, rekao da će se o tome odlučivati u narednim mesecima, shodno proceduri za imenovanje novog generalnog sekretara UN.

U javnosti se prethodnih meseci pominjalo da bi nekadašnji šef srpske diplomatije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić mogao da bude kandidat za mesto generalnog sekretara UN nakon što Ban Ki Munu istekne mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: