"Nagraditi Srbiju za hrabrost"

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni izjavio je da treba nagraditi hrabrost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje od nje traži EU.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

07:19

Default images
Foto: Beta/AP

Đentiloni je, u intervjuu Politici, rekao da Italija sve vreme zagovara brzo otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja i da se "moraju prevazići sumnje onih evropskih zemalja koje ih još imaju".

Uoči današnje posete Beogradu, Đentiloni je kazao da, uprkos dobroj volji pojedinih članica da vide Srbiju u EU, nema mnogo prečica od kandidature, statusa dodeljenog Srbiji pre tri godine, do ulaska u Uniju.

Đentiloni je naveo da će srpskim zvaničnicima ponovo preneti čvrstu podršku Italije Srbiji na njenom evropskom putu.

"Italija nikada nije izneverila Srbiju u podršci njenoj punoj integraciji u EU i nikada je neće izneveriti, kao ni ostale zemlje zapadnog Balkana", naglasio je Đentiloni, dodajući da za Italiju EU neće biti kompletna sve dok ne dođe do pune integracije balkanskog regiona.

"U susretu sa predstavnicima srpskih vlasti, a imajući u vidu i skori međudržavni samit i posetu predsednika Italije Serđa Matarele, svakako ću podsetiti i na jaku osnovu naših veza - Italija nije samo neprikosnoveni oslonac vlastima u Beogradu, već i najvažniji investitor i trgovinski partner Srbije", poručio je italijanski šef diplomatije.

Đentiloni će se utorak sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Učestvovaće i na panel diskusiji "Kako zaustaviti plimu radikalizacije: da li je sveobuhvatan odgovor moguć?" koju organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: