Slučaj "Lubic":Pravo na privatnost?

Sakriveni psihički problemi pilota Andreasa Lubica izazvali su debatu u Nemačkoj sa pitanjem - ima li pacijent pravo na privatnost.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

19:56

Default images
foto: Beta/AP

Dirk Fišer, stručnjak za saobraćajnu politiku Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel rekao je da bi trebalo da se "popusti" sa strogom politikom tajnosti terapeuta kada se rade o osetljivim oblastima pacijnata.

Profesionalci kao što su piloti bi trebalo da vode samo lekari određeni od strane njihovih poslodavaca, rekao je Fišer za lokalni dnevniku Rajniše post.

On je dodao da bi takve lekare trebalo osloboditi njihove obaveze tajnosti u komunikaciji sa poslodavcem i vazduhoplovnim vlastima.

Poslanik u nemačkom parlamentu Tomas Jarzombek, takođe iz Merkelove CDU, pozvao na formiranje komisije stručnjaka koja će razmotriti kako se nositi sa bolestima među onima čija su radna mesta takva da u svojim rukama drže sudbinu mnogih ljudi.

Nemački Medicinski odbor ima jasnu etičku politiku o odnosu doktora i pacijenta - lekari moraju da ćute o tome šta im je pacijent rekao u poverenju ili kakvu terapiju daju.

Takvo pravilo važi čak i posle smrti pacijenta i obuhvata čuvanje medicinske dokumentacije kao tajne i od članova porodice pacijenta, a ako se to pravilo prekrši uslovljeno je kaznom do godinu dana zatvora ili novčanom kaznom.

Prvi čovek Nemačkog Medicinskog odbora Frenk Ulrih Montgomeri pozvao je na oprez u preispitivanju politike.

"Privatnost pacijenta je osetljiva činjenica i za sve građane Nemačke ljudsko pravo", rekao je Montgomeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: