"Lubic lečen zbog suicidnih misli"

Pilot Andreas Lubic, za koga se veruje da je namerno oborio avion "Džerman vingsa" sa 150 ljudi, lečio se zbog samoubilačkih misli, objavio je nemački tužilac.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

15:57

Default images
Foto: Beta, AP

Istražitelji iz Diseldorfa su saopštili da je Lubic nekoliko godina pre nego što je postao pilot išao na terapije i da se u "njegovom kartonu spominju samoubilačke misli".

Takođe, saopšteno je da istražitelji još nisu našli ni naznaku motiva za to što je Lubic oborio avion i u smrt odveo sebe i još 149 ljudi, a nema podataka ni o nekoj fizičkoj bolesti.

"U potonjem periodu i sve do nedavno, bilo je još poseta lekaru, s doznakom o bolovanju bez zabeleženih samoubilačkih težnji ili agresije protiv drugih", naveo je portparol tužilaštva Ralf Harenbrik.

On nije rekao kada je bilo objavljeno lečenje Lubica, koji je imao obuku za pilota u Nemačkoj i centru za obuku Lufthanse u Feniksu, u Arizoni.

Harenbrik je rekao da istražitelji zasad nisu našli naznake motiva zašto je Lubic oborio avioni, kao ni znake psihičke bolesti.

Vlasti veruju, na osnovu snimljenih glasova iz pilotske kabine, da se Lubic zaključao u kokpitu i da nije dozvolio kapetanu da uđe pre nego što je krenuo da obrušava avion.

Lufhtansa je na pitanje da li je znala za Lubicovo psihijatrijsko lečenje, navela da su sve medicinske informacije predmet propisa o poverljvisti zdravstvenih podataka.

Tužioci su ranije rekli da su prilikom pretrage Lubicove kuće pronašli pocepanu doznaku za bolovanje zbog kojeg bi izostao s posla na dan nesreće.

Upitan da li je Lubic imao problema s vidom, drugi portparol tužilaštva u Diseldorfu Kristof Kumpa je rekao da nema podataka koji pokazuju da je imao psihičke smetnje koje bi uticale na njegov vid.

Nemački zvaničnici su rekli da Lubicov dosije u Federalnoj vazduhoplovnoj kancelariji sadrži primedbu koja znači da mu je potrebno "redovno medicinsko ispitivanje", ali nisu naveli da li se to odnosilo na psihičke ili fizičke karakteristike.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovsto je Lubicu izdala potvrdu treće medicinske klase, što znači da nije ustanovljen neki psihički problem, poput psihoze, manično-depresivne psihoze ili personalnih poremečhaja. Potvrda znači i da nisu ustanovljene psihičke smetnje zbog kojih ne bi mogao bezbedno da obavlja dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: