"Obama veća pretnja SAD od Putina"

Trećina američkih republikanaca smatra da predsednik SAD Barak Obama predstavlja veću pretnju državi od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:03

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je pokazala anketa Rojters/Ipsos uz kojoj je učestvovalo 2.809 Amerikanaca koji su mogli da ocene na skali od 1 do 5 državu, organizaciju ili osobu za koju smatraju da predstavlja najveću pretnju Sjedinjenim Državama..

Rezultati ankete su pokazali da 34 odsto republikanaca smatra Obamu većom pretnjom Sjedinjenim Državama od Putina i sirijskog predsednika Asada, prenose strani mediji.

"S obzirom na nivo polarizacije u američkoj politici rezultat ankete ne iznenađuje", izjavio je Beri Glasner, sociolog i autor knjige "Kultura straha: Zašto se Amerikanci plaše pogrešnih stvari".

"Postoji tendencija demonizacije osobe na dužnosti", rekao je Glasner, dodajući kako smatra da će "raspirivanje straha" među republikancima i demokratama biti glavni sadržaj kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

"Televizija i politika u Americi se veoma bave strahovima", pojasnio je on.

Rezultati martovske ankete pokazuju da dvadeset i sedam odsto republikanaca smatra da je Demokratska stranka najveća pretnja SAD, dok to isto za republikance kaže 22 posto demokrata.

Ispitanici se najviše plaše terorističkih napada. Džihadista Islamske države plaši se 58 posto ispitanika, a Al Kaide 43 posto.

Trideset i četiri odsto njih najvećom pretnjom smatra severnokorejskog vođu Kim Džong Una, a 27 odsto iranskog ajatolaha Alija Khameneija.

Za 39 odsto njih najveća pretnja su kompjuterski napadi, a trećina se najviše boji trgovine drogom. Demokrate su u većem strahu od klimatskih promena nego republikanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: