KiM: Bez panike, najpre analize

Opština Gračanica nije dobila zvanično obaveštenje "3E instituta" iz Kosovske Mitrovice, o izlivanju teških metala iz "Jalovine Kišnica" u reku Gračanku.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock (Ilustracija)

Opština Gračanica je u saopštenju poručila "3E institutu" da "prestane da stvara paniku među stanovištvom" i da svoje tvrdnje potkrepi analizom.

"Zaista je čudno da o ozbiljnom ekološkom zagađenju - izlivanju teških metala iz 'Jalovine Kišnica' u reku Gračanku, kao i o izlivanje fekalija iz kanalizacije u Gračanici, Lapljem Selu, Kišnici i Badovacu, Opština Gračanica nije zvanično obaveštena od strane '3E instituta', niti je taj institut takve tvrdnje objavio na svom zvaničnom sajtu", navodi se u saopštenju.

Opština ocenjuje da se "politizivanjem teške situacije i iznošenjem teških optužbi", unosi panika među stanovništo i ne doprinosi rešavanju problema nastalih zbog poplava.

"Pozivamo još jednom '3E institut' da tvrdnje iznete u javnost potkrepi dokazima kao i da se ne služe nagađanjima i pretpostavkama dok ne pošalju svoje 'stručne' ekipe da na terenu ispitaju situaciju", saopštila je Opština Gračanica.

"3E institut" je sinoć saopštio da je došlo do velikog ekološkog akcidenta, pošto je voda koja se izlila iz korita Gračanke, pokupila mulj i jalovinu iz rudnika "Kišnica", te su teški metali dospeli u zemljište i pozemne vode. Institut je pozvao opštinsku vlast da proglasi stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i zabrani upotrebu vode iz bunara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: