EP nije uspeo da reši krizu u MK

Predstavnici vlasti i opozicije u Makedoniji dogovorili su se u Briselu da treba da nastave razgovore, saopšteno je iz EP.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

22:28

Default images

Na razgovorima VMRO DPMNE i SDSM iza zatvorenih vrata u zgradi Evropskog parlamenta, kako prenose skopski mediji, dve strane nisu postigle napredak u cilju pronalaženja izlaza iz političke i institucionalne krize u Makedoniji.

Kako je nezvanično najavljeno iz Brisela, pregovori između dve najveće makedonske partije najverovatnije će biti nastavljeni posle Uskrsa.

Predstavnici VMRO DPMNE i SDSM imali su odvojene sastanke sa trojicom evroposlanika, Ivom Vajglom, Edvardom Kukanom i Ričardom Hovitom, uz prisustvo dvojice predstavnika Evropske komisije, Dejvida Kulena, koji je zadužen za Makedoniju u pregovorima o proširenju EU, i Kristine Krau iz kabineta evrokomesara Johanesa Hana.

Nakon odvojenih sastanaka u Briselu ni jedna od delegacija nije dala izjave za medije.

Mediji u Skoplju, pozivajući se na partijske izvore, navode da je delegacija SDSM koju predvodi potpredsednica te stranke Radmila Šekerinska na razgovorima u Briselu ponovila ranije iznete stavove opozicije - zahtev za ostavku Vlade Makedonije, javnog tužioca i rukovodstva državne makedonske televizije.

U odvojenim razgovorima sa evroposlanicima delegacija VMRO DPMNE, na čijem je čelu ministar spoljnih poslova Nikola Poposki, ponovila je ranije iznete stavove te stranke, čiji je lider makedonski premijer Nikola Gruevski, da kriza treba da ima pravnu završnicu u policijskom slučaju "Puč", dok su o zahtevima opozicije mogući pregovori, osim o ostavci Vlade i novim izborima.

Ranije je najavljeno da evroposlanici koji su inicirali sastanak sa dve makedonske partije neće iznositi svoje predloge za izlaz iz krize.

Dijalog dve partije koji je danas otpočeo pod okriljem EU je pokušaj prevazilaženja političke i institucionalne krize, nastale zbog bojkota parlamenta od strane opozicionog SDSM od vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2014. godine.

SDSM optužuje vladajući VMRO DPMNE da je neregularno organizovao izbore i sprovedeo ih pod neravnopravnim uslovima.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je krajem januara lidera SDSM Zorana Zaeva za "rušenje ustavnog poretka", zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava i oduzet mu je pasoš, dok je pet lica uhapšeno u policijskoj akciji "Puč".

U isto vreme Zaev je optužio Gruevskog da je, preko Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu, nelegalno prisluškivao 20.000 građana Makedonije među kojima i više od 100 novinara, kao i za zloupotrebe koje je do sada u više navrata "dokazivao" preko prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika.

Lider najveće albanske stranke Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti, koja je deo vladajuće koalicije sa VMRO DPMNE, zatražio je danas od Brisela da i ta partija bude uključena u razgovore o prevazilaženju političke krize u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: