Kitarović pozdravila odluku Haga

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog veća Haškog tribunala koje traži da se Vojislavu Šešelju naloži povratak u Hag.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

14:06

Default images
Foto: Beta/HINA

Grabar Kitarović je u Poreču poručila da je odluka Žalbenog veća Suda u Hagu o povratku Šešelja u pritvor "najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda", prenela je agencija Hina.

"Na tragu svog pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija pozdravljam ovu odluku Žalbenog veća Haškog suda... Svima je jasno da je on (Šešelj) odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mesto mu je u Hagu", navela je Grabar Kitarović.

Bivši hrvatski predsednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, koji je takođe prisustvovao sednici skupštine Istarske županije, smatra da je "sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu".

"On je prekršio sva pravila kojih se morao držati, presudu saslušati u Hagu", naveo je Mesić.

Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

U očekivanju odluke Pretresnog veća Tribunala, Šešelj je ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag

Pusić: Odluka u skladu s hrvatskim zahtevima

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je danas da je zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala da Vojislav Šešelj bude vraćen s privremene slobode u Hag odlična i u skladu s onim što je Hrvatska tražila zbog ponašanja lidera radikala otkako je pušten iz pritvora.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je ranije danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Komentirišući tu odluku, Pusić je agenciji Hina rekla kako je to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Šešelj "vrlo agresivno politički delovao".

"Štetio je svima, a svakako odnosima u regionu. S obzirom na te čjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na šta smo upozoravali, znajući o kome se radi", navela je ministarka spoljnih poslova.

Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

U očekivanju odluke Pretresnog veća Tribunala, Šešelj je ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u H

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: