Usvojeno 200 dece u 2014-toj godini

Više od 200 dečaka i devojčica usvojeno je prošle godine i time je ostvaren najbolji rezultat do sada, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

12:01

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

"Za više od 200 dece je nađen novi dom i to nije zbog toga što su smanjene ili olakšane procedure, ili što su one manje stroge nego ranije, već zato što se pojačano radilo i značajno veći broj ljudi je bio angažovan da radi na tome", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je na okrugolm stolu "Podrška porodici-podrška deci, prevencija izdvajanja dece iz porodice" u Palati Srbija precizirao da se porodicama osim finansijske podrške pruža i stručna pomoć, kao i da bi trebalo raditi na razvijanju različitih usluga u lokalnoj zajednici.

Vulin je dodao i da se radi na promeni zakonskih rešenja i da u tom pogledu je jako važna preventiva.

On je naveo podatak da u Srbiji postoji 4.405 hraniteljskih porodica koje sa velikom pažnju brinu o više od 6.000 mališana.

Vulin je kazao da se u Srbiji veoma teško odlučujemo da se porodici oduzme dete, ali da se to nekada mora učiniti, naročito u slučajevima kada je dete teško maltretirano, ili je žrtva nasilja.

Vulin je naveo da je u 2013. godini 1.202 dece oduzeto biološkoj porodici i to 435 zbog grubog zanemarivanja i zlostavljanja.

Ministar je poručio da se mora učiniti sve da takvih primera bude što ređe i naglasio da je jedna od najvažnijih stvari porodica i briga o deci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: